ໃນ 5 ປີຕໍ່ໜ້າ 2021-2025ແຂວງບໍລິຄຳໄຊສູ້ຊົນເຮັດໃຫ້ຂະແໜງກະສິກຳຂະຫຍາຍຕົວ 2,5%, ອຸດສະຫະກຳຂະຫຍາຍຕົວ 4,4% ແລະ ບໍລິການຂະຫຍາຍຕົວ 6,5%ເພື່ອຮັບປະກັນດ້ານໂພຊະນາການຂອງປະຊາຊົນໃຫ້ໄດ້ຮັບພະລັງງານ 2.600-2.700 ກິໂລກາລໍຣີຕໍ່ຄົນຕໍ່ວັນ.ໃນນີ້, ເຂົ້າ ແລະ ທາດແປ້ງ ກວມປະມານ 64%, ຊີ້ນ, ໄຂ່ ແລະ ປາ ປະມານ 9%, ປະເພດ ພືດຜັກໝາກໄມ້ ແລະ ປະເພດຖົ່ວ ກວມປະມານ 3,5% ແລະ ປະເພດໄຂມັນ, ນໍ້າຕານ ແລະ ນໍ້ານົມ ກວມປະມານ23,5% ຕ້ອງຮັບປະກັນດ້ານສະບຽງອາຫານແຕ່ລະປະເພດເພື່ອບໍລິໂພກໃນແຕ່ລະປີ.
    ສະເພາະຄາດໝາຍສູ້ຊົນຜະລິດເຂົ້າໃນປີ 2025 ໃຫ້ໄດ້ 160.212 ໂຕນ ສະເລ່ຍ 452 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ
ຊຶ່ງປະກອບມີລາຍລະອຽດໃນການຊົມໃຊ້ຄື:ຫັກຜົນເສຍຫາຍຫຼັງເກັບກ່ຽວ 10% ປະມານ 16.021 ໂຕນ, ເຂົ້າບໍລິໂພກ 99.265 ໂຕນ (ເຂົ້າເປືອກ) (ພົນລະເມືອງ 354.520 ຄົນ x 280 ກິໂລເຂົ້າເປືອກ/ຄົນ/ປີ), ແນວພັນເຂົ້າປະມານ 2.399 ໂຕນ, ຜົນຜະລິດພືດ, ຖົ່ວ ແລະ ໝາກໄມ້ໃຫ້ໄດ້ປະມານ 52.288 ໂຕນ, ໃນນັ້ນ ສາລີຫວານ
4.102 ໂຕນ, ເຜືອກ-ມັນໃຫ້ໄດ້ປະມານ 10.474 ໂຕນ, ປະເພດໄມ້ໃຫ້ໝາກ ໃຫ້ໄດ້ປະມານ 1.535 ໂຕນ
ແລະ ພືດຜັກອື່ນໆ ໃຫ້ໄດ້ປະມານ 36.177 ໂຕນ, ສັດລ້ຽງ: ຄວາຍ 37.836 ໂຕ, ງົວ 99.851 ໂຕ, ໝູ 106.372 ໂຕ, ແບ້ 34.235 ໂຕ, ສັດປີກ1.129.838 ໂຕ, ໄຂ່ (16 ໜ່ວຍຕໍ່ກິໂລ) 1.774 ໂຕນ, ຜະລິດເຂົ້າເປັນສິນຄ້າ: ສຸມໃສ່ເນື້ອທີ່ປູກເຂົ້າໃຫ້ໄດ້ປະມານ 13.105 ເຮັກຕາ; ຜົນຜະລິດ57.027 ໂຕນ; ຂະຫຍາຍເນື້ອທີ່ ຢາງພາລາໃຫ້ໄດ້ຕື່ມ1.000 ເຮັກຕາ ຊຸກຍູ້ຜົນຜະລິດທີ່ມີໃນປັດຈຸບັນໃຫ້ດີຂຶ້ນ,ປູກສາລີແຂງ 883 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 5.298 ໂຕນ; ຜັກທຸກຊະນິດ 5.197ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 28.577ໂຕນ;ອ້ອຍ 726 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 21.314ໂຕນ; ຢາສູບ 695 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 1.050 ໂຕນ; ກ້ວຍ 2.310ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 27.722 ໂຕນ; ມັນຕົ້ນ 11.604 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 197.752 ໂຕນ, ໝາກຫຸ່ງ 368ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 4.049 ໂຕນ; ໝາກນັດ 1.494 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດ 17.455 ໂຕນ, ການລ້ຽງສັດ ແລະ ການປະມົງເປັນສິນຄ້າໃຫ້ໄດ້ປະມານ ຄວາຍ 8.528 ໂຕ ມູນຄ່າ51.150 ລ້ານກີບ; ງົວ 31.606 ໂຕ ມູນຄ່າ158.030 ລ້ານກີບ; ໝູ 41.527 ໂຕ ມູນຄ່າ 74.708 ລ້ານກີບ, ແບ້ 13.123 ໂຕ ມູນຄ່າ 9.842 ລ້ານກີບ, ສັດປີກ 1.090.280 ໂຕ ມູນຄ່າ 32.708 ລ້ານກີບ, ໄຂ່ 1.718ໂຕນ ມູນຄ່າ 27.498 ລ້ານກີບ; ປານິນກະຊັງ 2.602 ໂຕນ ມູນຄ່າ 52.040 ລ້ານກີບ; ປາລ້ຽງໃສ່ໜອງ 6.608ໂຕນ ມູນຄ່າ 99.125 ລ້ານກີບ.
    ດ້ານອຸດສະຫະກຳການຜະລິດ (ໄຟຟ້າ, ແຮ່ທາດ, ສິນຄ້າກະສິກຳສົ່ງອອກ) ແລະ ຫັດຖະກຳ: ສຸມໃສ່ອຸດສາຫະກຳທີ່ສາມາດຂັບເຄື່ອນການເຕີບໂຕເສດຖະກິດ, ການຜະລິດເພື່ອຫຼຸດຜ່ອນການນໍາເຂົ້າ, ການຜະລິດເພື່ອສົ່ງອອກ, ການຜະລິດທີ່ເປັນຕ່ອງໂສ້ມູນຄ່າຂອງພາກພື້ນແລະການສ້າງວຽກງານທຳໃຫ້ປະຊາຊົນຫຼາຍຂຶ້ນເປັນຕົ້ນ ອຸດສາຫະກຳປຸງແຕ່ງທີ່ຕິດພັນກັບການນໍາໃຊ້ຜົນຜະລິດກະສິກຳ-ປ່າໄມ້, ການປຸງແຕ່ງແຮ່ທາດ ແລະ ການຜະລິດຫັດຖະກຳທີ່ເປັນມູນເຊື້ອ ແລະ ເອກະລັກດ້ານພູມປັນຍາທີ່ຕິດພັນການທ່ອງທ່ຽວ. ສູ້ຊົນໃຫ້ການນຳເຂົ້າ-ສົ່ງອອກ ແລະ ສິນຄ້າຜ່ານແດນຄື: ຮອດປີ 2025 ສູ້ຊົນການສົ່ງອອກສິນຄ້າໃຫ້ໄດ້ 367,48 ລ້ານໂດລາ, ສິນຄ້ານຳເຂົ້າ 2.169,81 ລ້ານໂດລາ ແລະ ສິນຄ້າຜ່ານແດນໃຫ້ໄດ້ 149,86 ລ້ານໂດລາ ເປັນຕົ້ນ: ກະທິງແດງ, ໝາກໄມ້ ແລະ ປະເພດສັດລ້ຽງຈໍານວນໜຶ່ງ, ໃນນີ້ສິນຄ້າແຂວງສົ່ງອອກໃຫ້ໄດ້ 115,99 ລ້ານໂດລາເຊັ່ນ: ຢາງພາລາ, ມັນຕົ້ນ, ໝາກກ້ວຍ, ໝາກມ່ວງ;ສິນຄ້າແຂວງນຳເຂົ້າ 59,43 ລ້ານໂດລາເຊັ່ນ: ເຄື່ອງມືຮັບໃຊ້ການຜະລິດ, ວັດຖຸອຸປະກອນ
ທີ່ບໍ່ສາມາດຜະລິດໄດ້, ສົ່ງເສີມການລົງທຶນໃນເຂດເສດຖະກິດສົ້ນຂົວແມ່ນໍ້າຂອງແຫ່ງທີ 5, ເຂດນໍ້າຫງາງເມືອງຄຳເກີດ ເພື່ອສ້າງໃຫ້ເປັນຖານການຜະລິດສິນຄ້າເພື່ອສົ່ງອອກ ໂດຍສຸມໃສ່ຂະແໜງການຜະລິດທີ່ຕິດພັນກັບວິສາຫະກິດຂະໜາດນ້ອຍ, ກາງ ແລະ ເຄື່ອຂ່າຍການຜະລິດຂອງສາກົນ.ສົ່ງເສີມດ້ານພະລັງງານ ແລະ ບໍ່ແຮ່ໃຫ້ມີປະສິດທິຜົນກວ່າເກົ່າໂດຍສະເພາະການປຸງແຕ່ງກ່ອນການສົ່ງອອກ ແລະ ຮັບປະກັນຕະຫຼາດຈຳໜ່າຍ, ຍົກສູງພື້ນຖານໂຄງລ່າງດ້ານຄົມມະນາຄົມເພື່ອເຊື່ອມຈອດກັບພາກພື້ນແລະ ສາກົນເປັນຕົ້ນ ທາງເລກ 8, ທາງດ່ວນວຽງຈັນ-ຮ່າໂນ້ຍ, ທາງດ່ວນວຽງຈັນ-ປາກຊັນ-ທ່າແຂກ, ເສີມຂະຫຍາຍ, ອະນຸລັກ ແລະ ປະຢັດພະລັງງານ.
ຂ່າວ: ພູວັນ