ໂດຍ:ວັນໄຊ ຕະວິນຍານ
ເພື່ອຈັດຕັ້ງຜັນຂະຫຍາຍ ການຜະລິດເປັນສິນຄ້າເພື່ອການສົ່ງອອກໃຫ້ນັບມື້ນັບຫຼາຍຂຶ້ນ,ສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ປະຊາຊົນ, ທ້ອງຖິ່ນ ແລະ ນໍາເງິນຕາຕ່າງປະເທດເຂົ້າສູ່ ສປປ ລາວ ນັ້ນ. ກົມປູກຝັງ ກະຊວງກະສິກໍາປ່າໄມ້ ໃນນາມເປັນຕົວແທນດ້ານວຽກງານປ້ອງກັນ ແລະ ກັກກັນພືດ ຂອງ ສປປ ລາວ (National Plant Protection Organisation; NPPO) ຈຶ່ງໄດ້ຈັດຕັ້ງຜັນຂະຫຍາຍທິດຊີ້ນໍາຂອງ ກະຊວງກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ ກໍຄື ລັດຖະບານເຄື່ອນໄຫວຕາມພາລະບົດບາດ ຄວາມຮັບຜິດຊອບຂອງຕົນ ຊຶ່ງສາມາດຜະລິດພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນທີ່ໄດ້ມາດຕະຖານດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ສໍາລັບການສົ່ງອອກ.
ທ່ານ ບຸນຈັນ ກົມບຸນຍະສິດ ຫົວໜ້າກົມປູກຝັງ ກະຊວງກະສິກໍາ-ປ່າໄມ້ກ່າວວ່າ:ໃນໄລຍະຊຸມປີມໍ່ໆມານີ້, ການຜະລິດພືດເປັນສິນຄ້າ ແມ່ນມີບົດບາດສໍາຄັນຫຼາຍ ຕໍ່ການພັດທະນາເສດຖະກິດ- ສັງຄົມ ຂອງ ສປປ ລາວ ຊຶ່ງສະແດງອອກໃນປີ 2021 ປະລິມານການສົ່ງອອກພືດ ແລະຜະລິດຕະພັນພືດ ຜ່ານດ່ານກັກກັນພືດສາກົນ ມີມູນຄ່າ 1,1 ຕື້ ໂດລາ, ປີ 2022 ມີມູນຄ່າ 1,4 ຕື້ ໂດລາ ລື່ນແຜນການ 27% ແລະ ປີ 2023 ມູນຄ່າການສົ່ງອອກ ມີມູນຄ່າ 1,2 ຕື້ ໂດລາ (ບໍ່ລວມຜະລິດຕະພັນຈາກໄມ້, ເຄື່ອງປ່າຂອງດົງ, ຢາງພາລາ ແລະ ເກືອກາລີ) ລື່ນແຜນການ 9%. ມາຮອດປັດຈຸບັນ ການເຈລະຈາເຕັກນິກດ້ານສຸຂານາໄມ ແລະ ສຸຂານາໄມພືດ (Sanitary and Phytosanitary; SPS) ໄປຕ່າງປະເທດ ມີ ສປ ຈີນ ຈໍານວນ 30ຊະນິດພືດ, ສສ ຫວຽດນາມ ຈໍານວນ 16ຊະນິດພືດ ແລະ ຣາຊະອານາຈັກໄທ ຈໍານວນ 15 ຊະນິດພືດ, ສະຫະພາບເອີຣົບ, ອົສຕຣາລີ, ອາເມຣິກາ ແລະ ປະເທດອື່ນໆນັ້ນ ແມ່ນໃຫ້ປະຕິບັດຕາມເງື່ອນໄຂທາງດ້ານສຸຂານາໄມພືດ.
ໃນຊຸມປີຜ່ານມາ,ການສົ່ງອອກພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນພືດຈາກ ສປປ ລາວໄປ ສປ ຈີນ ມີ ຈໍານວນ 30ຊະນິດພືດຄື: ສາລີ, ໝາກກ້ວຍ,ມັນຕົ້ນ,ເຂົ້າ,ໝາກໂມ, ມັນດ້າງ,ພືດຕະກຸນຖົ່ວສົດ (ຖົ່ວເບີ, ຖົ່ວຝັກຍາວ, ຖົ່ວເຫຼືອງ),
ໝາກນອດສົດ,ໝາກໄມ້ຕະກຸນໝາກກ້ຽງ (ໝາກກ້ຽງເປືອກໜາ,ໝາກພຸກ, ໝາກນາວເຫຼືອງ)ຢາຫົວ,ເຄືອແດງດ່າງ, ຢາສູບ, ໝາກມ່ວງ, ໝາກມ່ວງຫິມະພານ ແລະ ພືດທີ່ ເປັນວັດຖຸປຸງແຕ່ງຢາ (12 ຊະນິດ). ສົ່ງໄປສສ ຫວຽດນາມ ຈໍານວນ 16 ພືດຄື: ສາລີແຂງ,ມັນຕົ້ນ,ໝາກກ້ວຍນໍ້າ,ເຂົ້າສານໜຽວ,ຫົວກະຣົດ,ຫົວຜັກບົ່ວໃຫຍ່, ຫຍ້າເນເປຍລ້ຽງສັດ, ໝາກມັງກອນ,ໝາກນອດ, ໝາກກ້ຽວຂຽວ, ໝາກກ້ຽງນ້ອຍ, ໝາກມ່ວງ, ໝາກພູກ (ສົ້ມໂອ້), ຜັກສະລັດ, ຜັກກາດ, ໝາກມີ້,
ນອກຈາກນີ້,ຍັງມີພືດ ສົ່ງອອກຜ່ານດ່ານກັກກັນພືດສາກົນໂດຍ ສສ ຫວຽດນາມ ອະນຸຍາດໃຫ້ເຂົ້າ ໂດຍບໍ່ຜ່ານການປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ແຕ່ໃຫ້ມີໃບຢັ້ງຢືນສຸຂານາໄມພືດຄັດຕິດໄປ ເຊັ່ນ: ກາເຟ, ແປ້ງມັນຕົ້ນ, ໝາກນໍ້າມັນ, ໜໍ່ໄມ້ສົດ,ໃບຕອງກ້ວຍ, ນໍ້າຕານ, ມັນດ້າງ, ຂີງ, ຫົວຂ່າ, ພິກໄທ, ໝາກໂຕນ, ເຜືອກ, ຖົ່ວດິນ, ຖົ່ວແດງ, ໝາກໂມ, ໝາກແຕງລາຍ, ລໍາໄຍ, ໝາກນັດ, ໝາກພ້າວ, ໝາກມ່ວງຫິມມະພານ, ງ່າໝາກຄາຍ ແລະເບັ້ຍໄມວິກ. ສົ່ງໄປປະເທດໄທ ຈໍານວນ 15 ພືດຄື: ສາລີແຂງ, ແກນສາລີ, ໝາກກ້ວຍນໍ້າ, ໝາກເລັ່ນ, ຢາເສັ້ນແຫ້ງ, ໝາກກ້ຽງ , ມັນຝຣັ່ງໝາກຮຸ່ງ, ໝາກນອດ, ມັນຕົ້ນ, ໝາກຖົ່ວດິນ, ໝາກເຍົາ, ໝາກເຜັດ, ໃບຢາສູບແຫ້ງ, ພືດຜັກຕາມສັນຍາ (ສັນຍາລະຫວ່າງແຂວງ ຂອງສອງຝ່າຍ).
ນອກຈາກນີ້,ກົມປູກຝັງຍັງມີພືດສົ່ງອອກຜ່ານດ່ານກັກກັນພືດດ່ານປະເທດໄທ ອະນຸຍາດໃຫ້ເຂົ້າໂດຍບໍ່ຜ່ານ ການປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ແຕ່ມີໃບຢັ້ງຢືນສຸຂານາໄມພືດຄັດຕິດໄປ ເຊັ່ນ: ກາເຟ, ເຂົ້າ, ໝາກເດືອຍ, ມັນຕົ້ນ, ແປ້ງມັນຕົ້ນ, ໝາກນໍ້າມັນ, ງາ, ອ້ອຍ, ມັນດ້າງ, ຂີງ, ຜັກກາດຂາວ, ຜັກກາດ, ຜັກກະລໍ່າ, ຫົວຂ່າ, ພິກໄທ, ໝາກສົ້ມພໍດີ, ຖົ່ວແດງ, ໝາກຂາມ, ໝາກນາວ, ໝາກມ່ວງຫິມມະພານ, ໝາກແຕງດອງ. ສົ່ງປະເທດອົສຕຣາລີມີກາເຟ, ເຂົ້າ,ສະຫະພາບເອີຣົບມີເຂົ້າ, ກາເຟ, ຊາ, ໝາກນອດ, ໝາກເຜັດ, ໝາກເຂືອ ແລະຖົ່ວຝັກຍາວ, ສົ່ງໄປອາເມຣິກາມີກາເຟ, ຊາ,ໝາກດາວອິນຄາ, ເຂົ້າ, ຖ່ານຂາວ, ສົ່ງໄປປະເທດຍີ່ປຸ່ນ ມີ ກາເຟ,ໝາກເດືອຍ, ຜັກກາດຂາວ, ຂີງ, ຫົວຜັກບົ່ວ, ຫົວສິງໄຄ, ເຜືອກ, ດອກໜ້າງົວ,ໃບຕອງກ້ວຍຖ່ານຂາວ, ໝາກແຕງດອງ, ສົ່ງໄປສເກົາຫຼີມີກາເຟ,
ໝາກນໍ້າມັນ, ໜໍ່ໄມ້ຝຣັ່ງ, ຂີງ, ຜັກຫອມເປ, ຖ່ານຂາວ.
ສັງລວມແລ້ວ ພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນພືດ ທີ່ສໍາເລັດການເຈລະຈາເຕັກນິກດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ມີຈໍານວນທັງໝົດ61 ລາຍການ, ໃນນີ້ ຍັງເຫຼືອ 14 ຊະນິດພືດ ຄິດເປັນ 22% ທີ່ຍັງບໍ່ທັນໄດ້ສົ່ງອອກ ເນື່ອງຈາກລາຍຊື່ ຜູ້ສົ່ງອອກຍັງບໍ່ທັນໄດ້ປະກາດລົງເວັບໄຊ ຂອງ ອົງການບໍລິຫານພາສີ ແຫ່ງ ສປຈີນ.
ທ່ານ ບຸນຈັນ ກົມບຸນຍະສິດກ່າວຕໍ່ໄປວ່າ:ສໍາລັບແຜນການຕໍ່ໜ້າສໍາລັບການເຈລະຈາເຕັກນິກດ້ານສຸຂານາໄມ ແລະ ສຸຂານາໄມພືດ (SPS) ກັບ ສປ ຈີນປັດຈຸບັນ,ໄດ້ສົ່ງບົດວິຊາການດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ໃຫ້ ສປ ຈີນ ເພື່ອປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ (Pest Risk Aanalysis ; PRA) ແລ້ວ ຈໍານວນ 30 ພືດ ແລະ ຍັງລໍຖ້າໃຫ້ ສປ ຈີນ ພິຈາລະນາເພື່ອກ້າວໄປເຖິງການລົງນາມ ສອງຝ່າຍ.ໃນນີ້ ໄດ້ສະເໝີ ຕໍ່ຝ່າຍຈີນ ພິຈາລະນາລົງນາມ ຂໍ້ກໍານົດເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ສົ່ງອອກໝາກຖົ່ວລຽນ, ຝັກຫຼອກຍ້ອນ, ໝາກມີ້ ແລະ ທັງສອງຝ່າຍໄດ້ເປັນເອກະພາບຮ່ວມມືດ້ານເຕັກນິກວິຊາການ ໂດຍສະເພາະແມ່ນການ ສ້າງຄວາມເຂັ້ມແຂງໃຫ້ແກ່ພະນັກງານ-ລັດຖະກອນຂອງ ສປປ ລາວ ໃນແຕ່ລະໄລຍະ.
ພ້ອມດຽວກັນນັ້ນ, ເພື່ອຂຸດຄົ້ນທ່າແຮງ ການຜະລິດ ແລະ ການປຸງແຕ່ງພືດ ຂອງ ສປປ ລາວ ສົ່ງອອກໄປ ສປ ຈີນ ໃຫ້ນັບມື້ນັບຫຼາຍຂຶ້ນ, ຝ່າຍລາວ ຈຶ່ງມີແຜນສະເໝີໃຫ້ຝ່າຍຈີນ ພິຈາລະນາກໍານົດເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ທີ່ ເປັນບຸລິມະສິດ ຂອງ ສປປ ລາວ ຄື: ໝາກມີ້ ປັດຈຸບັນ ມີເນື້ອທີ່ທັງໝົດ1.325 ຮຕ ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 49.828 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຈໍາປາສັກ, ອັດຕະປື, ສະຫວັນນະເຂດ ແລະ ນະຄອນຫຼວງ; ໝາກຖົ່ວລຽນ ມີເນື້ອທີ່ທັງໝົດ1.500 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 11.635 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຈໍາປາສັກ, ອັດຕະປື, ສະຫວັນນະເຂດ, ບໍລິຄໍາໄຊ, ວຽງຈັນ ແລະ ນະຄອນຫຼວງ; ກາເຟ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ83.053 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 159.456 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຈໍາປາສັກ, ອັດຕະປື, ເຊກອງ, ສາລະວັນ, ຜົ້ງສາລີ, ຊຽງຂວາງ, ຫົວພັນ, ຫຼວງພະບາງ; ຊາ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ7.720 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 16.906 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຜົ້ງສາລີ, ບໍ່ແກ້ວ, ຊຽງຂວາງ, ຫົວພັນ, ໄຊຍະບູລີ, ຈໍາປາສັກ; ຢາງພາລາ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ 3 ແສນກວ່າ ຮຕ ປູກຢູ່ແຂວງ ຫຼວງນໍ້າທາ, ຜົ້ງສາລີ, ອຸດົມໄຊ, ບໍລິຄໍາໄຊ, ຄໍາມ່ວນ, ຈໍາປາສັກ ແລະ ອັດຕະປື; ອ້ອຍ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ23.018 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 1.141.200 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງຫຼວງນໍ້າທາ, ຜົ້ງສາລີ, ສະຫວັນນະເຂດ ແລະ ອັດຕະປື; ຖົ່ວດິນ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ20.990 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 73.641 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງຊຽງຂວາງ, ໄຊຍະບູລີ, ສາລະວັນ, ເຊກອງ.
ສໍາລັບ ສສ ຫວຽດນາມ ແມ່ນໄດ້ສືບຕໍ່ ຕິດຕາມບັນດາພືດທີ່ໄດ້ ສໍາເລັດສົ່ງບົດວິຊາການດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ໃຫ້ ສສ ຫວຽດນາມ ເພື່ອປະເມີນ ຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ຈໍານວນ 3 ຊະນິດ ໝາກຖົ່ວລຽນ, ໝາກອຶ, ກະລໍ່າ ເພື່ອໃຫ້ພິຈາລະນາອະນຸມັດ ແລະ ກໍານົດ ເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ການນໍາເຂົ້າຕໍ່ໄປ. ຕໍ່ປະເທດໄທ ແມ່ນຕິດຕາມບັນດາພືດທີ່ໄດ້ສໍາເລັດສົ່ງ ບົດວິຊາການດ້ານສຸຂານາໄມພືດໃຫ້ປະເທດໄທ ເພື່ອປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ຈໍານວນ 6ຊະນິດ ເປັນຕົ້ນ ໝາກມັງກອນ, ເປືອກຢາສູບ, ໝາກສະຕໍເບີລີ້, ໝາກປາມ, ໝາກອຶ, ກະລໍ່າ, ກາກອ້ອຍ, ແກ່ນຖົ່ວດິນ ເພື່ອໃຫ້ຝ່າຍໄທ ພິຈາລະນາອະນຸມັດ ແລະ ກໍານົດເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ການນໍາເຂົ້າຕໍ່ໄປແລະ ກໍາລັງຄົ້ນຄວ້າ ພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນພືດ ທີ່ຕ່າງປະເທດວາງເງື່ອນໄຂໃຫ້ ສປປ ລາວ ສົ່ງອອກຕື່ມອີກ ຈໍານວນ 27 ລາຍການ.
ເພື່ອຈັດຕັ້ງຜັນຂະຫຍາຍ ການຜະລິດເປັນສິນຄ້າເພື່ອການສົ່ງອອກໃຫ້ນັບມື້ນັບຫຼາຍຂຶ້ນ,ສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ປະຊາຊົນ, ທ້ອງຖິ່ນ ແລະ ນໍາເງິນຕາຕ່າງປະເທດເຂົ້າສູ່ ສປປ ລາວ ນັ້ນ. ກົມປູກຝັງ ກະຊວງກະສິກໍາປ່າໄມ້ ໃນນາມເປັນຕົວແທນດ້ານວຽກງານປ້ອງກັນ ແລະ ກັກກັນພືດ ຂອງ ສປປ ລາວ (National Plant Protection Organisation; NPPO) ຈຶ່ງໄດ້ຈັດຕັ້ງຜັນຂະຫຍາຍທິດຊີ້ນໍາຂອງ ກະຊວງກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ ກໍຄື ລັດຖະບານເຄື່ອນໄຫວຕາມພາລະບົດບາດ ຄວາມຮັບຜິດຊອບຂອງຕົນ ຊຶ່ງສາມາດຜະລິດພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນທີ່ໄດ້ມາດຕະຖານດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ສໍາລັບການສົ່ງອອກ.
ທ່ານ ບຸນຈັນ ກົມບຸນຍະສິດ ຫົວໜ້າກົມປູກຝັງ ກະຊວງກະສິກໍາ-ປ່າໄມ້ກ່າວວ່າ:ໃນໄລຍະຊຸມປີມໍ່ໆມານີ້, ການຜະລິດພືດເປັນສິນຄ້າ ແມ່ນມີບົດບາດສໍາຄັນຫຼາຍ ຕໍ່ການພັດທະນາເສດຖະກິດ- ສັງຄົມ ຂອງ ສປປ ລາວ ຊຶ່ງສະແດງອອກໃນປີ 2021 ປະລິມານການສົ່ງອອກພືດ ແລະຜະລິດຕະພັນພືດ ຜ່ານດ່ານກັກກັນພືດສາກົນ ມີມູນຄ່າ 1,1 ຕື້ ໂດລາ, ປີ 2022 ມີມູນຄ່າ 1,4 ຕື້ ໂດລາ ລື່ນແຜນການ 27% ແລະ ປີ 2023 ມູນຄ່າການສົ່ງອອກ ມີມູນຄ່າ 1,2 ຕື້ ໂດລາ (ບໍ່ລວມຜະລິດຕະພັນຈາກໄມ້, ເຄື່ອງປ່າຂອງດົງ, ຢາງພາລາ ແລະ ເກືອກາລີ) ລື່ນແຜນການ 9%. ມາຮອດປັດຈຸບັນ ການເຈລະຈາເຕັກນິກດ້ານສຸຂານາໄມ ແລະ ສຸຂານາໄມພືດ (Sanitary and Phytosanitary; SPS) ໄປຕ່າງປະເທດ ມີ ສປ ຈີນ ຈໍານວນ 30ຊະນິດພືດ, ສສ ຫວຽດນາມ ຈໍານວນ 16ຊະນິດພືດ ແລະ ຣາຊະອານາຈັກໄທ ຈໍານວນ 15 ຊະນິດພືດ, ສະຫະພາບເອີຣົບ, ອົສຕຣາລີ, ອາເມຣິກາ ແລະ ປະເທດອື່ນໆນັ້ນ ແມ່ນໃຫ້ປະຕິບັດຕາມເງື່ອນໄຂທາງດ້ານສຸຂານາໄມພືດ.
ໃນຊຸມປີຜ່ານມາ,ການສົ່ງອອກພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນພືດຈາກ ສປປ ລາວໄປ ສປ ຈີນ ມີ ຈໍານວນ 30ຊະນິດພືດຄື: ສາລີ, ໝາກກ້ວຍ,ມັນຕົ້ນ,ເຂົ້າ,ໝາກໂມ, ມັນດ້າງ,ພືດຕະກຸນຖົ່ວສົດ (ຖົ່ວເບີ, ຖົ່ວຝັກຍາວ, ຖົ່ວເຫຼືອງ),
ໝາກນອດສົດ,ໝາກໄມ້ຕະກຸນໝາກກ້ຽງ (ໝາກກ້ຽງເປືອກໜາ,ໝາກພຸກ, ໝາກນາວເຫຼືອງ)ຢາຫົວ,ເຄືອແດງດ່າງ, ຢາສູບ, ໝາກມ່ວງ, ໝາກມ່ວງຫິມະພານ ແລະ ພືດທີ່ ເປັນວັດຖຸປຸງແຕ່ງຢາ (12 ຊະນິດ). ສົ່ງໄປສສ ຫວຽດນາມ ຈໍານວນ 16 ພືດຄື: ສາລີແຂງ,ມັນຕົ້ນ,ໝາກກ້ວຍນໍ້າ,ເຂົ້າສານໜຽວ,ຫົວກະຣົດ,ຫົວຜັກບົ່ວໃຫຍ່, ຫຍ້າເນເປຍລ້ຽງສັດ, ໝາກມັງກອນ,ໝາກນອດ, ໝາກກ້ຽວຂຽວ, ໝາກກ້ຽງນ້ອຍ, ໝາກມ່ວງ, ໝາກພູກ (ສົ້ມໂອ້), ຜັກສະລັດ, ຜັກກາດ, ໝາກມີ້,
ນອກຈາກນີ້,ຍັງມີພືດ ສົ່ງອອກຜ່ານດ່ານກັກກັນພືດສາກົນໂດຍ ສສ ຫວຽດນາມ ອະນຸຍາດໃຫ້ເຂົ້າ ໂດຍບໍ່ຜ່ານການປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ແຕ່ໃຫ້ມີໃບຢັ້ງຢືນສຸຂານາໄມພືດຄັດຕິດໄປ ເຊັ່ນ: ກາເຟ, ແປ້ງມັນຕົ້ນ, ໝາກນໍ້າມັນ, ໜໍ່ໄມ້ສົດ,ໃບຕອງກ້ວຍ, ນໍ້າຕານ, ມັນດ້າງ, ຂີງ, ຫົວຂ່າ, ພິກໄທ, ໝາກໂຕນ, ເຜືອກ, ຖົ່ວດິນ, ຖົ່ວແດງ, ໝາກໂມ, ໝາກແຕງລາຍ, ລໍາໄຍ, ໝາກນັດ, ໝາກພ້າວ, ໝາກມ່ວງຫິມມະພານ, ງ່າໝາກຄາຍ ແລະເບັ້ຍໄມວິກ. ສົ່ງໄປປະເທດໄທ ຈໍານວນ 15 ພືດຄື: ສາລີແຂງ, ແກນສາລີ, ໝາກກ້ວຍນໍ້າ, ໝາກເລັ່ນ, ຢາເສັ້ນແຫ້ງ, ໝາກກ້ຽງ , ມັນຝຣັ່ງໝາກຮຸ່ງ, ໝາກນອດ, ມັນຕົ້ນ, ໝາກຖົ່ວດິນ, ໝາກເຍົາ, ໝາກເຜັດ, ໃບຢາສູບແຫ້ງ, ພືດຜັກຕາມສັນຍາ (ສັນຍາລະຫວ່າງແຂວງ ຂອງສອງຝ່າຍ).
ນອກຈາກນີ້,ກົມປູກຝັງຍັງມີພືດສົ່ງອອກຜ່ານດ່ານກັກກັນພືດດ່ານປະເທດໄທ ອະນຸຍາດໃຫ້ເຂົ້າໂດຍບໍ່ຜ່ານ ການປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ແຕ່ມີໃບຢັ້ງຢືນສຸຂານາໄມພືດຄັດຕິດໄປ ເຊັ່ນ: ກາເຟ, ເຂົ້າ, ໝາກເດືອຍ, ມັນຕົ້ນ, ແປ້ງມັນຕົ້ນ, ໝາກນໍ້າມັນ, ງາ, ອ້ອຍ, ມັນດ້າງ, ຂີງ, ຜັກກາດຂາວ, ຜັກກາດ, ຜັກກະລໍ່າ, ຫົວຂ່າ, ພິກໄທ, ໝາກສົ້ມພໍດີ, ຖົ່ວແດງ, ໝາກຂາມ, ໝາກນາວ, ໝາກມ່ວງຫິມມະພານ, ໝາກແຕງດອງ. ສົ່ງປະເທດອົສຕຣາລີມີກາເຟ, ເຂົ້າ,ສະຫະພາບເອີຣົບມີເຂົ້າ, ກາເຟ, ຊາ, ໝາກນອດ, ໝາກເຜັດ, ໝາກເຂືອ ແລະຖົ່ວຝັກຍາວ, ສົ່ງໄປອາເມຣິກາມີກາເຟ, ຊາ,ໝາກດາວອິນຄາ, ເຂົ້າ, ຖ່ານຂາວ, ສົ່ງໄປປະເທດຍີ່ປຸ່ນ ມີ ກາເຟ,ໝາກເດືອຍ, ຜັກກາດຂາວ, ຂີງ, ຫົວຜັກບົ່ວ, ຫົວສິງໄຄ, ເຜືອກ, ດອກໜ້າງົວ,ໃບຕອງກ້ວຍຖ່ານຂາວ, ໝາກແຕງດອງ, ສົ່ງໄປສເກົາຫຼີມີກາເຟ,
ໝາກນໍ້າມັນ, ໜໍ່ໄມ້ຝຣັ່ງ, ຂີງ, ຜັກຫອມເປ, ຖ່ານຂາວ.
ສັງລວມແລ້ວ ພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນພືດ ທີ່ສໍາເລັດການເຈລະຈາເຕັກນິກດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ມີຈໍານວນທັງໝົດ61 ລາຍການ, ໃນນີ້ ຍັງເຫຼືອ 14 ຊະນິດພືດ ຄິດເປັນ 22% ທີ່ຍັງບໍ່ທັນໄດ້ສົ່ງອອກ ເນື່ອງຈາກລາຍຊື່ ຜູ້ສົ່ງອອກຍັງບໍ່ທັນໄດ້ປະກາດລົງເວັບໄຊ ຂອງ ອົງການບໍລິຫານພາສີ ແຫ່ງ ສປຈີນ.
ທ່ານ ບຸນຈັນ ກົມບຸນຍະສິດກ່າວຕໍ່ໄປວ່າ:ສໍາລັບແຜນການຕໍ່ໜ້າສໍາລັບການເຈລະຈາເຕັກນິກດ້ານສຸຂານາໄມ ແລະ ສຸຂານາໄມພືດ (SPS) ກັບ ສປ ຈີນປັດຈຸບັນ,ໄດ້ສົ່ງບົດວິຊາການດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ໃຫ້ ສປ ຈີນ ເພື່ອປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ (Pest Risk Aanalysis ; PRA) ແລ້ວ ຈໍານວນ 30 ພືດ ແລະ ຍັງລໍຖ້າໃຫ້ ສປ ຈີນ ພິຈາລະນາເພື່ອກ້າວໄປເຖິງການລົງນາມ ສອງຝ່າຍ.ໃນນີ້ ໄດ້ສະເໝີ ຕໍ່ຝ່າຍຈີນ ພິຈາລະນາລົງນາມ ຂໍ້ກໍານົດເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ສົ່ງອອກໝາກຖົ່ວລຽນ, ຝັກຫຼອກຍ້ອນ, ໝາກມີ້ ແລະ ທັງສອງຝ່າຍໄດ້ເປັນເອກະພາບຮ່ວມມືດ້ານເຕັກນິກວິຊາການ ໂດຍສະເພາະແມ່ນການ ສ້າງຄວາມເຂັ້ມແຂງໃຫ້ແກ່ພະນັກງານ-ລັດຖະກອນຂອງ ສປປ ລາວ ໃນແຕ່ລະໄລຍະ.
ພ້ອມດຽວກັນນັ້ນ, ເພື່ອຂຸດຄົ້ນທ່າແຮງ ການຜະລິດ ແລະ ການປຸງແຕ່ງພືດ ຂອງ ສປປ ລາວ ສົ່ງອອກໄປ ສປ ຈີນ ໃຫ້ນັບມື້ນັບຫຼາຍຂຶ້ນ, ຝ່າຍລາວ ຈຶ່ງມີແຜນສະເໝີໃຫ້ຝ່າຍຈີນ ພິຈາລະນາກໍານົດເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ທີ່ ເປັນບຸລິມະສິດ ຂອງ ສປປ ລາວ ຄື: ໝາກມີ້ ປັດຈຸບັນ ມີເນື້ອທີ່ທັງໝົດ1.325 ຮຕ ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 49.828 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຈໍາປາສັກ, ອັດຕະປື, ສະຫວັນນະເຂດ ແລະ ນະຄອນຫຼວງ; ໝາກຖົ່ວລຽນ ມີເນື້ອທີ່ທັງໝົດ1.500 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 11.635 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຈໍາປາສັກ, ອັດຕະປື, ສະຫວັນນະເຂດ, ບໍລິຄໍາໄຊ, ວຽງຈັນ ແລະ ນະຄອນຫຼວງ; ກາເຟ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ83.053 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 159.456 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຈໍາປາສັກ, ອັດຕະປື, ເຊກອງ, ສາລະວັນ, ຜົ້ງສາລີ, ຊຽງຂວາງ, ຫົວພັນ, ຫຼວງພະບາງ; ຊາ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ7.720 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 16.906 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງ ຜົ້ງສາລີ, ບໍ່ແກ້ວ, ຊຽງຂວາງ, ຫົວພັນ, ໄຊຍະບູລີ, ຈໍາປາສັກ; ຢາງພາລາ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ 3 ແສນກວ່າ ຮຕ ປູກຢູ່ແຂວງ ຫຼວງນໍ້າທາ, ຜົ້ງສາລີ, ອຸດົມໄຊ, ບໍລິຄໍາໄຊ, ຄໍາມ່ວນ, ຈໍາປາສັກ ແລະ ອັດຕະປື; ອ້ອຍ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ23.018 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 1.141.200 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງຫຼວງນໍ້າທາ, ຜົ້ງສາລີ, ສະຫວັນນະເຂດ ແລະ ອັດຕະປື; ຖົ່ວດິນ ເນື້ອທີ່ທັງໝົດ20.990 ຮຕ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 73.641 ໂຕນ, ປູກຢູ່ແຂວງຊຽງຂວາງ, ໄຊຍະບູລີ, ສາລະວັນ, ເຊກອງ.
ສໍາລັບ ສສ ຫວຽດນາມ ແມ່ນໄດ້ສືບຕໍ່ ຕິດຕາມບັນດາພືດທີ່ໄດ້ ສໍາເລັດສົ່ງບົດວິຊາການດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ໃຫ້ ສສ ຫວຽດນາມ ເພື່ອປະເມີນ ຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ຈໍານວນ 3 ຊະນິດ ໝາກຖົ່ວລຽນ, ໝາກອຶ, ກະລໍ່າ ເພື່ອໃຫ້ພິຈາລະນາອະນຸມັດ ແລະ ກໍານົດ ເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ການນໍາເຂົ້າຕໍ່ໄປ. ຕໍ່ປະເທດໄທ ແມ່ນຕິດຕາມບັນດາພືດທີ່ໄດ້ສໍາເລັດສົ່ງ ບົດວິຊາການດ້ານສຸຂານາໄມພືດໃຫ້ປະເທດໄທ ເພື່ອປະເມີນຄວາມສ່ຽງສັດຕູພືດ ຈໍານວນ 6ຊະນິດ ເປັນຕົ້ນ ໝາກມັງກອນ, ເປືອກຢາສູບ, ໝາກສະຕໍເບີລີ້, ໝາກປາມ, ໝາກອຶ, ກະລໍ່າ, ກາກອ້ອຍ, ແກ່ນຖົ່ວດິນ ເພື່ອໃຫ້ຝ່າຍໄທ ພິຈາລະນາອະນຸມັດ ແລະ ກໍານົດເງື່ອນໄຂດ້ານສຸຂານາໄມພືດ ການນໍາເຂົ້າຕໍ່ໄປແລະ ກໍາລັງຄົ້ນຄວ້າ ພືດ ແລະ ຜະລິດຕະພັນພືດ ທີ່ຕ່າງປະເທດວາງເງື່ອນໄຂໃຫ້ ສປປ ລາວ ສົ່ງອອກຕື່ມອີກ ຈໍານວນ 27 ລາຍການ.