ຂ່າວຕ່າງປະເທດລາຍງານ ຫວ່າງບໍ່ດົນມານີ້ວ່າ: ຟີ​ລິບ​ປິນ​ກຽມ​ອອກມາດ​ຕະ​ການ​ໃໝ່​ເພື່ອ​ແກ້​ໄຂ​ບັນ​ຫາ​ລາ​ຄາ​ເຂົ້າ, ຫຼັງຈາກພົບວ່າລາຄາເຂົ້າຍັງຄົງຢູ່ໃນລະດັບສູງ ເຖິງແມ່ນວ່າຈະມີການຫຼຸດຜ່ອນພາສີນໍາເຂົ້າຢ່າງຫຼວງຫຼາຍ, ມີເຂົ້າພຽງພໍຕໍ່ການບໍລິໂພກ ແລະລາຄາເຂົ້າໃນຕະຫຼາດໂລກກໍໄດ້ຫຼຸດລົງແລ້ວ.
ທ່ານ ຄຣິສຕິນ່າ ໂຣເກ້ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງການຄ້າຟີລິບປິນ ເປີດເຜີຍຫວ່າງບໍ່ດົນມານີ້ວ່າ: ຄະນະກໍາມະການປະສານງານລາຄາແຫ່ງຊາດໄດ້ສະເໜີໃຫ້ອົງການອາຫານແຫ່ງຊາດ ຫຼືNFA ຊຶ່ງເປັນອົງການຂອງລັດຖະບານທີ່ຮັບຜິດຊອບໃນການຄຸ້ມຄອງເຂົ້າຂອງປະເທດເລີ່ມລະບາຍເຂົ້າອອກຈາກຄັງສຳຮອງ.
ທ່ານ ຟຣານຊິສໂກ ຕິອູ ລໍເຣລ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງກະສິກໍາກ່າວຕື່ມວ່າ:NFA ອາດຈະເລີ່ມລະບາຍເຂົ້າສຳຮອງປະມານ 300,000 ໂຕນ ອອກສູ່ຕະຫຼາດໃນເດືອນກຸມພາ ນີ້.
ທ່ານ ລໍເຣລ ກ່າວວ່າ: ​ເຖິງ​ວ່າ​ພວກ​ເຮົາ​ໄດ້​ຫຼຸດ​ພາສີ​ນຳ​ເຂົ້າ ​ແລະ ​ລາຄາ​ເຂົ້າໃນຕະຫຼາດ​ໂລກກໍຫຼຸດລົງມາແລ້ວ. ​ແຕ່​ລາຄາ​ຂາຍ​ຍ່ອຍ​ພາຍ​ໃນ​ປະ​ເທດບໍ່​ໄດ້​ຫຼຸດ​ລົງ... ລາຄາ​ເຂົ້າ​ໃນ​ປັດຈຸ​ບັນ​ໄດ້​ສູງຂຶ້ນ​ຜິດປົກກະຕິ, ໂດຍຟີ​ລິບ​ປິນ​ໄດ້​ຫຼຸດ​ອັດຕາ​ພາສີ​ນຳ​ເຂົ້າ-​ເຂົ້າ​ຈາກ 35% ລົງ​ເປັນ 15% ​ໃນ​ປີ​ກາຍ ໂດຍຈະມີຜົນບັງຄັບໃຊ້ຮອດປີ 2028.
ຂ່າວລະບຸວ່າ: ລາຄາເຂົ້າທີ່ເພີ່ມຂຶ້ນແມ່ນປັດໃຈສໍາຄັນທີ່ເຮັດໃຫ້ອັດຕາເງິນເຟີ້ຂອງຟີລິບປິນເພີ່ມສູງກວ່າເປົ້າໝາຍຂອງທະນາຄານກາງທີ່ຕັ້ງໄວ້ 2-4% ສໍາລັບ ປີ 2022 ແລະ 2023, ທ່ານ ເຟີດີນານ ມາກອດ ຈູເນຍ ປະທານາທິບໍດີ ຟີລິບປິນ ສັ່ງໃຫ້ຄວບຄຸມລາຄາເຂົ້າ ຊຶ່ງເປັນອາຫານຫຼັກຂອງປະຊາຊົນ. ພ້ອມ​ທັງ​ຈັດ​ສັນເງິນ​ຊ່ວຍ​ເຫຼືອໃຫ້ແກ່​ຜູ້​ຄ້າ-ຂາຍຍ່ອຍ ​ແລະ​ເຈົ້າຂອງ​ຮ້ານ​ຄ້າ​ນ້ອຍ​ທີ່​ໄດ້​ຮັບ​ຜົນ​ກະທົບ​ຈາກ​ມາດ​ຕະການດັ່ງກ່າວ.