ໂດຍ: ພັດ ລໍວັນໄຊ
ການສ້າງເສດຖະກິດ ຂອງແຕ່ລະຄອບຄົວແມ່ນມີຫຼາຍຊ່ອງທາງໃຫ້ເລືອກ ຊຶ່ງຂຶ້ນກັບທ່າແຮງ ແລະ ເງື່ອນໄຂຂອງແຕ່ລະຄອບຄົວ, ໃນນັ້ນການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ເປັນອາຊີບໜຶ່ງທີ່ປະຊາຊົນເຮົາ ເຄີຍມີມູນເຊື້ອມາແຕ່ດົນນານ ຊຶ່ງພັກ-ລັດໄດ້ມີນະໂຍບາຍສົ່ງເສີມໃຫ້ຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ເພື່ອສ້າງລາຍຮັບເຂົ້າສູ່ຄອບຄົວ. ດ້ວຍການຜະລິດແຈ່ວປາບ້ຳຊຳເໜືອ(ແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງ) ຊຶ່ງເປັນອາຫານພື້ນເມືອງ ທີ່ເປັນເອກະລັກ ຂອງແຂວງຫົວພັນ ຄືດັັ່ງຄອບຄົວຂອງທ່ານ ສຸທາກອນ ສອນວິໄຊ ເຮັດໃຫ້ຄອບຄົວຮັ່ງມີແລະ ກາຍເປັນຄອບຄົວຕົວແບບ ໃນການຜະລິດແຈ່ວປາບ້ຳ ຂອງບ້ານພັນໄຊ ເມືອງຊຳເໜືອ ແຂວງຫົວພັນ.
ທ່ານ ສຸທາກອນ ສອນວິໄຊ ໃຫ້ສຳພາດຕໍ່ຜູ້ຂຽນວ່າ: ອາຊີບຫຼັກເປັນຜູ້ອຳນວຍການສູນສອນພາສາອັງກິດ ສອນໄຊສອນຈະເລີນ ພາກເອກະຊົນ ຊຶ່ງເປັນການບໍລິຫານດ້ວຍຕົນເອງ ຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນຍັງໄດ້ຕັດສິນໃຈ ສ້າງແບຣນສິນຄ້າ“ແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງ” ຂຶ້ນມາ ໂດຍໃສ່ຊື່ຄວາມໝາຍດ້ານຫຼັງວ່າ: (ຮຽນສູດຈາກແມ່ໄມ)ແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງເພື່ອຂາຍໃນອອນລາຍ, ອັອບລາຍ ຊຶ່ງສູດ ແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງ ຈະເປັນສູດພິເສດທີ່ມີຄວາມເຂັ້ມຂຸ້ນ ແລະ ແຊບສືບທອດມູນເຊື້ອ, ຮຽນສູດຈາກແມ່ໄມ ການປຸ່ງແຕ່ງແບບແຕ່ກ່ອນ ມາປັບລົດຊາດໃຫ້ເຂັ້ມຂຸ້ນຂຶ້ນຊຶ່ງລົດຊາດແຈ່ວ ແມ່ໄມຈະເປັນສູດດັ່ງເດີມ ຊຶ່ງຂຶ້ນກັບວ່າ ລູກຄ້າຈະມັກສູດແບບໃດ ຖ້າຍຸກປັດຈຸບັນຕ້ອງແມ່ນສູດເຂັ້ມຂຸ້ນກໍຄື “ແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງ” ທີ່ຂາຍດີອັນດັບ1 ໃນຕອນນີ້.ສຳລັບແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງແມ່ນເລີ່ມຜະລິດ ໃນເດືອນ ຕຸລາປີ 2023ເປັນຕົ້ນມາ, ລາຄາ ໂລເຄິ່ງ100.000ກີບ, 200.000ກີບ/ກິໂລ ແລະ ຂາຍເປັນແພັກໜຶ່ງແພັກມີ6ກ່ອງ ລາຄາ 120.000ກີບ; ສຳລັບການຈຳໜ່າຍແມ່ນຂາຍຜ່ານຊ່ອງທາງ facebook: Koung shrimp ຫຼື tiktokKoung Tong Long(ເຟສບຸກ, ຕິກຕ໋ອກ)ຊຶ່ງມີຄົນກົດໄລ້, ກົດຖືກໃຈ ແລະ ກົດແຊ ແລະ ມີຄົນສົນໃຈເປັນຈຳນວນຫຼາຍ, ວິດີໂອຕ່າງໆໃນການກິນ, ການຣີວິວຊ່ອງທາງ ໃນຕິກຕ໋ອກຖືວ່າມີຄົນເບິ່ງ ແລະ ມີຄົນຕິດຕາມເພີ່ມຂຶ້ນສູງ ນອກຈາກນັ້ນຍັງຂາຍແບບອັອບລາຍນຳອີກຈຸດພິເສດ ຂອງແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງ ການປຸງແຕ່ງໄດ້ມາດຕະຖານຜ່ານໂຮງງານ ຮັບປະກັນຄວາມສະອາດ ແລະ ປອດໄພ ໃສ່ໃຈຜູ້ບໍລິໂພກ ແລະ ປຸງແຕ່ງແບບເຄື່ອງຈັກທີ່ທັນສະໄໝ ເນັ້ນຄຸນນະພາບ ຫຼາຍກວ່າປະລິມານ ປຸງແຕ່ງແບບຍຸກໃໝ່ເຂັ້ມຂຸ້ນ,ວັດຖຸດິບທີ່ນຳມາຜະລິດແຈ່ວແມ່ນລົງຊຸກຍູ້ ແລະ ເກັບຊື້ວັດຖຸດິບນຳພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນພາຍໃນແຂວງຫົວພັນ, ເຂດທີ່ສາມາດລ້ຽງປາໃນນາ ປາບໍ້າ,ປາແຝກ ຫຼື ເຂດທີ່ສາມາດປູກໝາກເຜັດ, ກະທຽມ ແລະ ເກັບຊື້ຈາກແຂວງອື່ນທີ່ຕິດຈອດ ເຊັ່ນ: ແຂວງຊຽງຂວາງ ແລະ ຫຼວງພະບາງ ເປັນຕົ້ນ.
ຜ່ານການດຳເນີນທຸລະກິດຜະລິດແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງເປັນສິນຄ້າ ມາຮອດປັດຈຸບັນ ຊີວິດການເປັນຢູ່ ຂອງຄອບຄົວ ໄດ້ຮັບການພັດທະນາດີຂຶ້ນເປັນກ້າວໆ ແລະ ມີລາຍຮັບໝັ້ນຄົງ ສະມາຊິກພາຍໃນຄອບຄົວ ມີຄວາມສາມັກຄີ, ມີຄວາມດຸໝັ່ນ, ເປັນຈິດໜຶ່ງໃຈດຽວ ພ້ອມກັນເຮັດພ້ອມກັນສ້າງ ຊຶ່ງເຮັດໃຫ້ຄອບຄົວຂ້າພະເຈົ້າມີຊີວິດທີ່ດີຂຶ້ນກວ່າເກົ່າ. ນອກຈາກນັ້ນ ກໍຍັງສ້າງວຽກເຮັດງານທຳໃຫ້ແກ່ພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນ ແລະ ອ້ອມຂ້າງເຮືອນ 25 ຄົນເພື່ອຊ່ວຍໃນການປິດໝາກເຜັດ, ປອກກະທຽມ ແລະ ມີແຮງງານພາຍໃນໂຮງງານ 10 ຄົນ ນີ້ເປັນການສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ຫົວໜ່ວຍຄອບຄົວໃຫ້ມີຢູ່ມີກິນ ແລະ ຫຼຸດພົ້ນອອກຈາກຕວາມທຸກຍາກອີກດ້ວຍ. ປັດຈຸບັນນີ້ພວກເຮົາມີຕົວແທນຈຳໜ່າຍທົ່ວປະເທດ ແລະ ຕ່າງປະເທດເຊັ່ນ: ຫວຽດນາມ, ໄທ, ເກົາຫຼີ, ສິງກະໂປ ແລະ ຈີນ. ພ້ອມດຽວກັນນີ້ ທ່ານ ສຸທາກອນ ໃຫ້ຮູ້ຕື່ມອີກວ່າ: ທິດທາງແຜນການໃນຕໍ່ໜ້າຈະສືບຕໍ່ຮັກສາຣົດຊາດຕາມສູດໃຫ້ຄົງທີ່ ຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນ ກໍຄືການກວດຜ່ານຜະລິດຕະພັນ ອຢ ແລະ ຈະສຸມໃສ່ການຫຸ້ມຫໍ່ໃຫ້ໄດ້ມາດຕະຖານດີກວ່າເກົ່າ ເພື່ອສາມາດເຂົ້າໄປຂາຍໃນຮ້ານຄ້າສະດວກຊື້ ເຊັ່ນ: Big C, Xokxay, J-mart ແລະ ອື່ນໆ. ແລະ ຈະສູ້ຊົນໃຫໄດ້ເຂົ້າໄປຂາຍໃນຕະຫຼາດບັນດາປະເທດ ອາຊຽນ ນັ້ນຄືຄວາມຫວັງທີ່ຕັ້ງເອົາໄວ້.
ການສ້າງເສດຖະກິດ ຂອງແຕ່ລະຄອບຄົວແມ່ນມີຫຼາຍຊ່ອງທາງໃຫ້ເລືອກ ຊຶ່ງຂຶ້ນກັບທ່າແຮງ ແລະ ເງື່ອນໄຂຂອງແຕ່ລະຄອບຄົວ, ໃນນັ້ນການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ເປັນອາຊີບໜຶ່ງທີ່ປະຊາຊົນເຮົາ ເຄີຍມີມູນເຊື້ອມາແຕ່ດົນນານ ຊຶ່ງພັກ-ລັດໄດ້ມີນະໂຍບາຍສົ່ງເສີມໃຫ້ຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ເພື່ອສ້າງລາຍຮັບເຂົ້າສູ່ຄອບຄົວ. ດ້ວຍການຜະລິດແຈ່ວປາບ້ຳຊຳເໜືອ(ແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງ) ຊຶ່ງເປັນອາຫານພື້ນເມືອງ ທີ່ເປັນເອກະລັກ ຂອງແຂວງຫົວພັນ ຄືດັັ່ງຄອບຄົວຂອງທ່ານ ສຸທາກອນ ສອນວິໄຊ ເຮັດໃຫ້ຄອບຄົວຮັ່ງມີແລະ ກາຍເປັນຄອບຄົວຕົວແບບ ໃນການຜະລິດແຈ່ວປາບ້ຳ ຂອງບ້ານພັນໄຊ ເມືອງຊຳເໜືອ ແຂວງຫົວພັນ.
ທ່ານ ສຸທາກອນ ສອນວິໄຊ ໃຫ້ສຳພາດຕໍ່ຜູ້ຂຽນວ່າ: ອາຊີບຫຼັກເປັນຜູ້ອຳນວຍການສູນສອນພາສາອັງກິດ ສອນໄຊສອນຈະເລີນ ພາກເອກະຊົນ ຊຶ່ງເປັນການບໍລິຫານດ້ວຍຕົນເອງ ຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນຍັງໄດ້ຕັດສິນໃຈ ສ້າງແບຣນສິນຄ້າ“ແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງ” ຂຶ້ນມາ ໂດຍໃສ່ຊື່ຄວາມໝາຍດ້ານຫຼັງວ່າ: (ຮຽນສູດຈາກແມ່ໄມ)ແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງເພື່ອຂາຍໃນອອນລາຍ, ອັອບລາຍ ຊຶ່ງສູດ ແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງ ຈະເປັນສູດພິເສດທີ່ມີຄວາມເຂັ້ມຂຸ້ນ ແລະ ແຊບສືບທອດມູນເຊື້ອ, ຮຽນສູດຈາກແມ່ໄມ ການປຸ່ງແຕ່ງແບບແຕ່ກ່ອນ ມາປັບລົດຊາດໃຫ້ເຂັ້ມຂຸ້ນຂຶ້ນຊຶ່ງລົດຊາດແຈ່ວ ແມ່ໄມຈະເປັນສູດດັ່ງເດີມ ຊຶ່ງຂຶ້ນກັບວ່າ ລູກຄ້າຈະມັກສູດແບບໃດ ຖ້າຍຸກປັດຈຸບັນຕ້ອງແມ່ນສູດເຂັ້ມຂຸ້ນກໍຄື “ແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງ” ທີ່ຂາຍດີອັນດັບ1 ໃນຕອນນີ້.ສຳລັບແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງແມ່ນເລີ່ມຜະລິດ ໃນເດືອນ ຕຸລາປີ 2023ເປັນຕົ້ນມາ, ລາຄາ ໂລເຄິ່ງ100.000ກີບ, 200.000ກີບ/ກິໂລ ແລະ ຂາຍເປັນແພັກໜຶ່ງແພັກມີ6ກ່ອງ ລາຄາ 120.000ກີບ; ສຳລັບການຈຳໜ່າຍແມ່ນຂາຍຜ່ານຊ່ອງທາງ facebook: Koung shrimp ຫຼື tiktokKoung Tong Long(ເຟສບຸກ, ຕິກຕ໋ອກ)ຊຶ່ງມີຄົນກົດໄລ້, ກົດຖືກໃຈ ແລະ ກົດແຊ ແລະ ມີຄົນສົນໃຈເປັນຈຳນວນຫຼາຍ, ວິດີໂອຕ່າງໆໃນການກິນ, ການຣີວິວຊ່ອງທາງ ໃນຕິກຕ໋ອກຖືວ່າມີຄົນເບິ່ງ ແລະ ມີຄົນຕິດຕາມເພີ່ມຂຶ້ນສູງ ນອກຈາກນັ້ນຍັງຂາຍແບບອັອບລາຍນຳອີກຈຸດພິເສດ ຂອງແຈ່ວປາບໍ້າກຸ້ງຕ້ອງລອງ ການປຸງແຕ່ງໄດ້ມາດຕະຖານຜ່ານໂຮງງານ ຮັບປະກັນຄວາມສະອາດ ແລະ ປອດໄພ ໃສ່ໃຈຜູ້ບໍລິໂພກ ແລະ ປຸງແຕ່ງແບບເຄື່ອງຈັກທີ່ທັນສະໄໝ ເນັ້ນຄຸນນະພາບ ຫຼາຍກວ່າປະລິມານ ປຸງແຕ່ງແບບຍຸກໃໝ່ເຂັ້ມຂຸ້ນ,ວັດຖຸດິບທີ່ນຳມາຜະລິດແຈ່ວແມ່ນລົງຊຸກຍູ້ ແລະ ເກັບຊື້ວັດຖຸດິບນຳພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນພາຍໃນແຂວງຫົວພັນ, ເຂດທີ່ສາມາດລ້ຽງປາໃນນາ ປາບໍ້າ,ປາແຝກ ຫຼື ເຂດທີ່ສາມາດປູກໝາກເຜັດ, ກະທຽມ ແລະ ເກັບຊື້ຈາກແຂວງອື່ນທີ່ຕິດຈອດ ເຊັ່ນ: ແຂວງຊຽງຂວາງ ແລະ ຫຼວງພະບາງ ເປັນຕົ້ນ.
ຜ່ານການດຳເນີນທຸລະກິດຜະລິດແຈ່ວປາບ້ຳກຸ້ງຕ້ອງລອງເປັນສິນຄ້າ ມາຮອດປັດຈຸບັນ ຊີວິດການເປັນຢູ່ ຂອງຄອບຄົວ ໄດ້ຮັບການພັດທະນາດີຂຶ້ນເປັນກ້າວໆ ແລະ ມີລາຍຮັບໝັ້ນຄົງ ສະມາຊິກພາຍໃນຄອບຄົວ ມີຄວາມສາມັກຄີ, ມີຄວາມດຸໝັ່ນ, ເປັນຈິດໜຶ່ງໃຈດຽວ ພ້ອມກັນເຮັດພ້ອມກັນສ້າງ ຊຶ່ງເຮັດໃຫ້ຄອບຄົວຂ້າພະເຈົ້າມີຊີວິດທີ່ດີຂຶ້ນກວ່າເກົ່າ. ນອກຈາກນັ້ນ ກໍຍັງສ້າງວຽກເຮັດງານທຳໃຫ້ແກ່ພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນ ແລະ ອ້ອມຂ້າງເຮືອນ 25 ຄົນເພື່ອຊ່ວຍໃນການປິດໝາກເຜັດ, ປອກກະທຽມ ແລະ ມີແຮງງານພາຍໃນໂຮງງານ 10 ຄົນ ນີ້ເປັນການສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ຫົວໜ່ວຍຄອບຄົວໃຫ້ມີຢູ່ມີກິນ ແລະ ຫຼຸດພົ້ນອອກຈາກຕວາມທຸກຍາກອີກດ້ວຍ. ປັດຈຸບັນນີ້ພວກເຮົາມີຕົວແທນຈຳໜ່າຍທົ່ວປະເທດ ແລະ ຕ່າງປະເທດເຊັ່ນ: ຫວຽດນາມ, ໄທ, ເກົາຫຼີ, ສິງກະໂປ ແລະ ຈີນ. ພ້ອມດຽວກັນນີ້ ທ່ານ ສຸທາກອນ ໃຫ້ຮູ້ຕື່ມອີກວ່າ: ທິດທາງແຜນການໃນຕໍ່ໜ້າຈະສືບຕໍ່ຮັກສາຣົດຊາດຕາມສູດໃຫ້ຄົງທີ່ ຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນ ກໍຄືການກວດຜ່ານຜະລິດຕະພັນ ອຢ ແລະ ຈະສຸມໃສ່ການຫຸ້ມຫໍ່ໃຫ້ໄດ້ມາດຕະຖານດີກວ່າເກົ່າ ເພື່ອສາມາດເຂົ້າໄປຂາຍໃນຮ້ານຄ້າສະດວກຊື້ ເຊັ່ນ: Big C, Xokxay, J-mart ແລະ ອື່ນໆ. ແລະ ຈະສູ້ຊົນໃຫໄດ້ເຂົ້າໄປຂາຍໃນຕະຫຼາດບັນດາປະເທດ ອາຊຽນ ນັ້ນຄືຄວາມຫວັງທີ່ຕັ້ງເອົາໄວ້.