ເພື່ອເປັນການສະຫຼຸບຕີລາຄາຄືນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໂຄງການອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນໄລຍະພາກຮຽນທີ I ແລະ ແຜນ 3 ເດືອນ ທ້າຍສົກຮຽນ 2024 ຊຶ່ງນອນຢູ່ໃນແຜນງານ 5 ປີ (2021-2025) ໄດ້ຈັດຂຶ້ນໃນວັນທີ 6 ມີນາຜ່ານມາ ທີ່ພະແນກສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ ແຂວງຄຳມ່ວນ ໂດຍມີທ່ານ ອຸດຕະມະ ຈັນນີຍະວົງ ຮອງຫົວ ໜ້າພະແນກສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາແຂວງ, ທ່ານ ນາງ ອີຣີຊາບູຊີ ໂບຊາ ຫົວໜ້າແຜນງານດ້ານຄຸນນະພາບ ໂຄງການຈາກໂຄງການCRS, ມີຕາງໜ້າຈາກພະແນກສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາແຂວງສະຫວັນນະເຂດ, ບັນດາການນຳ ແລະ ຂະແໜງການຂັ້ນເມືອງເປົ້າໝາຍໂຄງການ ແລະ ພາກສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງເຂົ້າຮ່ວມ.
ໂຄງການອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນແມ່ນນອນໃນແຜນງານ5ປີ (2021 – 2025) ຊຶ່ງປະກອບມີ 2 ແຂວງ ແລະ 5 ເມືອງເປົ້າໝາຍ. ໃນນັ້ນແຂວງຄໍາມ່ວນມີ 4 ເມືອງຄື: ມະຫາໄຊ, ຍົມມະລາດ, ບົວລະພາ ແລະ ໄຊບົວທອງ. ສ່ວນແຂວງສະຫວັນນະເຂດມີ 1 ເມືອງຄື: ຊົນບູລີ. ໂຄງການອາຫານໂລກ (WFP) ແລະ ອົງການ ບັນເທົາທຸກກາໂຕລິກ (CRS) ໄດ້ຮ່ວມມືກັບກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ (MOES) ເພື່ອເສີມສ້າງຄວາມ ເຂັ້ມແຂງ ແລະ ສົ່ງມອບໂຄງການອາຫານໃນໂຮງຮຽນໃຫ້ແກ່ລະບົບແຫ່ງຊາດ ທັງນີ້ກໍເພື່ອຮັບປະກັນຄວາມ ຍືນຍົງ ແລະ ມີຜົນຕໍ່ຄົນຮຸ່ນຫຼັງ.
ອົງການບັນເທົາທຸກກາໂຕລິກ ແລະ ໂຄງການອາຫານໂລກ ເປັນຄູ່ຮ່ວມງານໃນໂຄງການອາຫານທ່ຽງ ໃນໂຮງຮຽນ 2021 – 2025 ໄດ້ຮັບທຶນຈາກກະຊວງກະສິກໍາສະຫະລັດອາເມຣິກາ ໂດຍຮ່ວມກັບກະຊວງສຶກສາ ທິການ ແລະ ກິລາໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໃນວົງເງິນ 7,5 ລ້ານໂດລາ, ກວມເອົາ 248 ໂຮງຮຽນທີ່ນອນຢູ່ໃນ 5 ເມືອງເປົ້າໝາຍທີ່ຂຶ້ນກັບ 2 ແຂວງ. ຈໍານວນຜູ້ທີ່ໄດ້ຮັບຜົນປະໂຫຍດໂດຍກົງທີ່ຄາດຄະເນໄວ້ 24.000 ຄົນ.
ໂຄງການດັ່ງກ່າວ ໄດ້ສະໜອງເຄື່ອງມືທາງດ້ານກິດຈະກໍາເພື່ອສຸຂະພາບ ແລະ ໂພຊະນາການຂອງ ໂຮງຮຽນທີ່ຮອບດ້ານ, ລວມທັງອາຫານໃນໂຮງຮຽນ, ການເຂົ້າເຖິງນໍ້າໃຊ້ ແລະ ສຸຂາພິບານທີ່ສະອາດ ແລະ ປອດໄພ, ການສຶກສາຮຽນຮ່ວມ, ສົ່ງເສີມຄວາມເປັນເຈົ້າການ ແລະ ຄວາມສາມາດຂອງທ້ອງຖິ່ນ, ໂຄງການ ອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນປັບປຸງການປະຕິບັດການກິນອາຫານທີ່ມີສຸຂະພາບດີ ແລະ ປັບປຸງຜົນສໍາເລັດດ້ານການ ຮຽນຮູ້ຂອງເດັກນ້ອຍຊັ້ນປະຖົມສຶກສາທີ່ຢູ່ເຂດຫ່າງໄກສອກຫຼີກ ແລະ ຊົນນະບົດໂດຍສອດຄ່ອງກັບບຸລິມະສິດ ຂອງແຜນພັດທະນາຂະແໜງການສຶກສາ ແລະ ກິລາ 2021-2025.
ຜ່ານການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດບັນດາກິດຈະກຳນັບແຕ່ເດືອນ ຕຸລາ-ທັນວາ 2023 ສຳລັບກິດຈະກຳສ້າງ ມຸມອ່ານ (ສ້າງຖ້ານໃສ່ປຶ້ມ) ຈຳນວນ 89 ບ້ານ ຈາກເປົ້າໝາຍ 90 ບ້ານ, ປັບຂອດການບໍລິການເຂົ້າເຖິງປຶ້ມ ຂອງນັກຮຽນ ແລະ ຜູ້ປົກຄອງນັກຮຽນໃນຊຸມຊົນໄດ້ນຳໃຊ້ກັບລູກຫຼານຢູ່ເຮືອນ, ກິດຈະກຳການສະໜອງ ອາຫານໃນໂຮງຮຽນ ໄດ້ຂົນສົ່ງອາຫານລົງບ້ານເປົ້າໝາຍ ແລະ ໄດ້ມີການແຕ່ງອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ຈຳນວນ 248 ໂຮງຮຽນ ເທົ້າ 99,19%, ກິດຈະກໍາການສ້າງສວນຄົວຂອງໂຮງຮຽນໄດ້ ປູກຜັກຫຼາຍຊະນິດ ແລະ ພືດໄລຍະສັ້ນ-ໄລຍະຍາວ ເພື່ອນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການປະກອບອາຫານປະຈຳວັນ, ສຳເລັດການກໍເຕົາໄຟປະຢັດ ເພື່ອອຳນວຍຄວາມສະດວກໃນການແຕ່ງກິນໃນເຮືອນຄົວຂອງໂຮງຮຽນ ຈຳນວນ 137 ໂຮງຮຽນ ແລະ ມີຜົນສໍາເລັດດ້ານອື່ນໆ.
(ຂ່າວ-ພາບ: ກອງຄຳ)
ໂຄງການອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນແມ່ນນອນໃນແຜນງານ5ປີ (2021 – 2025) ຊຶ່ງປະກອບມີ 2 ແຂວງ ແລະ 5 ເມືອງເປົ້າໝາຍ. ໃນນັ້ນແຂວງຄໍາມ່ວນມີ 4 ເມືອງຄື: ມະຫາໄຊ, ຍົມມະລາດ, ບົວລະພາ ແລະ ໄຊບົວທອງ. ສ່ວນແຂວງສະຫວັນນະເຂດມີ 1 ເມືອງຄື: ຊົນບູລີ. ໂຄງການອາຫານໂລກ (WFP) ແລະ ອົງການ ບັນເທົາທຸກກາໂຕລິກ (CRS) ໄດ້ຮ່ວມມືກັບກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ (MOES) ເພື່ອເສີມສ້າງຄວາມ ເຂັ້ມແຂງ ແລະ ສົ່ງມອບໂຄງການອາຫານໃນໂຮງຮຽນໃຫ້ແກ່ລະບົບແຫ່ງຊາດ ທັງນີ້ກໍເພື່ອຮັບປະກັນຄວາມ ຍືນຍົງ ແລະ ມີຜົນຕໍ່ຄົນຮຸ່ນຫຼັງ.
ອົງການບັນເທົາທຸກກາໂຕລິກ ແລະ ໂຄງການອາຫານໂລກ ເປັນຄູ່ຮ່ວມງານໃນໂຄງການອາຫານທ່ຽງ ໃນໂຮງຮຽນ 2021 – 2025 ໄດ້ຮັບທຶນຈາກກະຊວງກະສິກໍາສະຫະລັດອາເມຣິກາ ໂດຍຮ່ວມກັບກະຊວງສຶກສາ ທິການ ແລະ ກິລາໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໃນວົງເງິນ 7,5 ລ້ານໂດລາ, ກວມເອົາ 248 ໂຮງຮຽນທີ່ນອນຢູ່ໃນ 5 ເມືອງເປົ້າໝາຍທີ່ຂຶ້ນກັບ 2 ແຂວງ. ຈໍານວນຜູ້ທີ່ໄດ້ຮັບຜົນປະໂຫຍດໂດຍກົງທີ່ຄາດຄະເນໄວ້ 24.000 ຄົນ.
ໂຄງການດັ່ງກ່າວ ໄດ້ສະໜອງເຄື່ອງມືທາງດ້ານກິດຈະກໍາເພື່ອສຸຂະພາບ ແລະ ໂພຊະນາການຂອງ ໂຮງຮຽນທີ່ຮອບດ້ານ, ລວມທັງອາຫານໃນໂຮງຮຽນ, ການເຂົ້າເຖິງນໍ້າໃຊ້ ແລະ ສຸຂາພິບານທີ່ສະອາດ ແລະ ປອດໄພ, ການສຶກສາຮຽນຮ່ວມ, ສົ່ງເສີມຄວາມເປັນເຈົ້າການ ແລະ ຄວາມສາມາດຂອງທ້ອງຖິ່ນ, ໂຄງການ ອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນປັບປຸງການປະຕິບັດການກິນອາຫານທີ່ມີສຸຂະພາບດີ ແລະ ປັບປຸງຜົນສໍາເລັດດ້ານການ ຮຽນຮູ້ຂອງເດັກນ້ອຍຊັ້ນປະຖົມສຶກສາທີ່ຢູ່ເຂດຫ່າງໄກສອກຫຼີກ ແລະ ຊົນນະບົດໂດຍສອດຄ່ອງກັບບຸລິມະສິດ ຂອງແຜນພັດທະນາຂະແໜງການສຶກສາ ແລະ ກິລາ 2021-2025.
ຜ່ານການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດບັນດາກິດຈະກຳນັບແຕ່ເດືອນ ຕຸລາ-ທັນວາ 2023 ສຳລັບກິດຈະກຳສ້າງ ມຸມອ່ານ (ສ້າງຖ້ານໃສ່ປຶ້ມ) ຈຳນວນ 89 ບ້ານ ຈາກເປົ້າໝາຍ 90 ບ້ານ, ປັບຂອດການບໍລິການເຂົ້າເຖິງປຶ້ມ ຂອງນັກຮຽນ ແລະ ຜູ້ປົກຄອງນັກຮຽນໃນຊຸມຊົນໄດ້ນຳໃຊ້ກັບລູກຫຼານຢູ່ເຮືອນ, ກິດຈະກຳການສະໜອງ ອາຫານໃນໂຮງຮຽນ ໄດ້ຂົນສົ່ງອາຫານລົງບ້ານເປົ້າໝາຍ ແລະ ໄດ້ມີການແຕ່ງອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ຈຳນວນ 248 ໂຮງຮຽນ ເທົ້າ 99,19%, ກິດຈະກໍາການສ້າງສວນຄົວຂອງໂຮງຮຽນໄດ້ ປູກຜັກຫຼາຍຊະນິດ ແລະ ພືດໄລຍະສັ້ນ-ໄລຍະຍາວ ເພື່ອນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການປະກອບອາຫານປະຈຳວັນ, ສຳເລັດການກໍເຕົາໄຟປະຢັດ ເພື່ອອຳນວຍຄວາມສະດວກໃນການແຕ່ງກິນໃນເຮືອນຄົວຂອງໂຮງຮຽນ ຈຳນວນ 137 ໂຮງຮຽນ ແລະ ມີຜົນສໍາເລັດດ້ານອື່ນໆ.
(ຂ່າວ-ພາບ: ກອງຄຳ)