ທາງດ້ານເສດຖະກິດ-ການເງິນ ໃຫ້ແທດເໝາະກັບເງື່ອນໄຂທ່າແຮງບົ່ມຊ້ອນທາງດ້ານຊັບພະຍາກອນທຳມະຊາດ.ໃນປີ 2024 ຜ່ານມາ,ພະແນກກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຂວງໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ຢ່າງຕັ້ງໜ້າໃນການປຸກລະດົມປະຊາຊົນ,ສ້າງເງື່ອນໄຂ,ອໍານວຍຄວາມສະດວກ ແລະຕອບສະໜອງດ້ານວິຊາການ ໂດຍການນຳໃຊ້ເຕັກນິກ ວິທະຍາສາດທີ່ໄດ້ຮັບການຄົ້ນຄວ້າ ເພື່ອຮັບປະກັນທາງດ້ານປະລິມານ ແລະ ຄຸນນະພາບ ທັງສະໜອງອຸປະກອນອັນຈໍາເປັນໃຫ້ປະຊາຊົນທໍາການຜະລິດ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ການຜະລິດກະສິກໍາພາຍໃນແຂວງໃນປີ 2024 ຜ່ານມາ,ມີບາດກ້າວຂະຫຍາຍຕົວຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ.
ທ່ານ ພວງແກ້ວ ບຸນຍະວົງ ຫົວໜ້າພະແນກກະສິກໍາ-ປ່າໄມ້ ແຂວງໄຊຍະບູລີລາຍງານໃຫ້ຊາບວ່າ:ບັນຫາຕົ້ນຕໍ ແມ່ນເລັ່ງໃສ່ແຜນງານຄໍ້າປະກັນທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ໂພຊະນາການ.
ການຜະລິດເຂົ້າ ປີ 2024 ເນື້ອທີ່ແຜນການວາງໄວ້ທັງໝົດ 48,724 ເຮັກຕາ, ຄາດຄະເນຜົນຜະລິດ 190,000 ໂຕນ ຜ່ານການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ ເນື້ອທີ່ເກັບກ່ຽວຕົວຈິງປະຕິບັດໄດ້ 48,394 ເຮັກຕາ ຜົນຜະລິດໄດ້ 197,500 ໂຕນ ທຽບໃສ່ມະຕິສະພາຮັບຮອງ ສາມາດປະຕິບັດໄດ້ 104%,ສະເພາະການຜະລິດເຂົ້ານາປີແຜນການວາງໄວ້ 36,824 ເຮັກຕາ, ສາມາດປະຕິບັດໄດ້ 37,008.56 ເຮັກຕາ ເທົ່າກັບ 101% ຂອງແຜນການ. ໃນນີ້ ເນື້ອທີ່ເກັບກ່ຽວຕົວຈິງ 36,106.49 ເຮັກຕາ ເສຍຫາຍ 902 ເຮັກຕາ, ສະເລ່ຍສະມັດຖະພາບ 4.63 ໂຕນ/ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດໄດ້ 167,102 ໂຕນ ເທົ່າກັບ 107.71% ຂອງແຜນການ, ທຽບໃສ່ປີຜ່ານມາເນື້ອທີ່ເພີ່ມຂຶ້ນ 779.7 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດເພີ່ມຂຶ້ນ 1,912 ໂຕນ. ການປູກເຂົ້ານາແຊງ:ແຜນການວາງໄວ້ໃຫ້ໄດ້ໃນ ເນື້ອທີ່1,900 ເຮັກຕາ, ປະຕິບັດໄດ້1,881.09 ເຮັກຕາ, ເທົ່າກັບ 99% ຂອງແຜນການ, ສາມາດເກັບກູ້ເຂົ້ານາແຊງໄດ້ 1,881.09 ເຮັກຕາ, ສະມັດຖະພາບຜົນຜະລິດ 4.21 ໂຕນ/ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດໄດ້ 7,924 ໂຕນ ເທົ່າກັບ 100.67% ຂອງແຜນການ ທຽບໃສ່ປີຜ່ານມາເນື້ອທີ່ຫຼຸດລົງ 51.81 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດຫຼຸດລົງ 1,162 ໂຕນ.ແຜນການປູກເຂົ້າໄຮ່ ເນື້ອທີ່10,000 ເຮັກຕາ, ປະຕິບັດໄດ້ 10,410.43 ເຮັກຕາເທົ່າກັບ104.10% ຂອງແຜນການ. ໃນນີ້,ເນື້ອທີ່ເກັບກ່ຽວຕົວຈິງ 10,406.8ເຮັກຕາເສຍຫາຍ 3.63 ເຮັກຕາ, ສະມັດຖະພາບສະເລ່ຍ 2.16ໂຕນ/ເຮັກຕາ, ໄດ້ຜົນຜະລິດທັງໝົດ 22,474 ໂຕນເທົ່າກັບ 99.44% ຂອງແຜນການ, ທຽບໃສ່ປີຜ່ານມາເນື້ອທີ່ຫຼຸດລົງ 672.85 ເຮັກຕາ, ຜົນຜະລິດຫຼຸດລົງ 2,791 ໂຕນ.
ສາເຫດທີ່ເຮັດໃຫ້ການຜະລິດເຂົ້າລື່ນແຜນການແມ່ນຍ້ອນການສົ່ງເສີມປູກພືດລະດູແລ້ງໝູນວຽນໃນນາເຂົ້າເປັນສິນຄ້າໂດຍສະເພາະແມ່ນຖົ່ວເຫຼືອງ,ຜັກສົດ, ໝາກໂມ, ຖົ່ວດິນແລະພືດອື່ນໆຫຼາຍກວ່າ2.500 ເຮັກຕາຊຶ່ງຜົນການວິໄຈເຫັນວ່າ: ການປູກພືດຕະກຸນຖົ່ວສາມາດປັບປຸງດິນ ແລະການລົງທຶນປູກພືດເປັນສິນຄ້າໃນນາເຂົ້າ ປະລິມານຝຸ່ນທີ່ສະສົມສົ່ງຜົນຕໍ່ການນຳໃຊ້ ແລະເພີ່ມສະມັດຖະພາບຜົນຜະລິດຂອງເຂົ້ານາປີ; ຍ້ອນການນຳໃຊ້ແນວພັນປັບປຸງຮຸ່ນສາມທີ່ຫຼາກຫຼາຍແລະ ມີຄຸນນະພາບ ເຊັ່ນ: ເຂົ້າຖິ່ນແກ້ວ17, ທ່າສະໂນ, ນໍ້າຕານ, ເຊບັ້ງໄຟ, ທ່າດອກຄຳ ແລະ ອື່ນໆບວກກັບສະພາບດິນຟ້າອາກາດລະດູຝົນປີນີ້ເໝາະສົມ ເຮັດໃຫ້ການຜະລິດເຂົ້ານາປີໄດ້ຮັບຜົນດີ;ລາຄາເຂົ້າປີນີ້ສູງກວ່າປີຜ່ານມາສ້າງແຮງຈູງໃຈໃຫ້ຊາວກະສິກອນ ຂະຫຍາຍພື້ນທີ່ປູກໃນເຂດນາເຮື້ອ ໂດຍສະເພາະເຂດເມືອງໄຊຍະບູລີ, ເມືອງຫົງສາ, ເມືອງຊຽງຮ່ອນ ແລະ ເມືອງທົ່ງມີໄຊ.
ທ່ານ ພວງແກ້ວ ບຸນຍະວົງ ກ່າວຕື່ມວ່າ: ຕະຫຼອດໄລຍະ 1 ປີຜ່ານມາ ການປູກເຂົ້າພາຍໃນແຂວງຍັງພົບບັນຫາ ແລະ ມີສິ່ງທ້າທາຍຫຼາຍຢ່າງ ເປັນຕົ້ນແມ່ນຕົ້ນທຶນການຜະລິດເຂົ້າເພີ່ມຂຶ້ນ ໂດຍສະເລ່ຍປະມານ 14-16 ລ້ານ/ເຮັກຕາ ຍ້ອນພາວະເງິນເຟີ້ ໂດຍສະເພາະຄ່າໃຊ້ຈ່າຍໃນການກະກຽມດິນ, ແຮງງານ, ແນວພັນ, ຝຸ່ນ ແລະ ຢາປາບສັດຕູພືດເຮັດໃຫ້ຊາວກະສິກອນຜູ້ຜະລິດເຂົ້າເປັນສິນຄ້າໄດ້ຮັບຜົນຕອບແທນໜ້ອຍ ຖ້າສົມທຽບໃສ່ການຜະລິດພືດອື່ນເປັນສິນຄ້າ;ນາບາງບ່ອນ,ບາງເມືອງ ຖືກນໍ້າຖ້ວມ ເນື້ອທີ່ໄດ້ຮັບຜົນກະທົບ1,500.19 ເຮັກຕາ, ເສຍຫາຍ 614.45 ເຮັກຕາ;ນໍ້າປ່າໄຫຼຊຸເຂົ້າໄຮ່ ເນື້ອທີ່ໄດ້ຮັບຜົນກະທົບ3.63 ເຮັກຕາ, ເສຍຫາຍ 3.63 ເຮັກຕາ;ເກີດພະຍາດ-ແມງໄມ້ສັດຕູພືດລະບາດ ໃນນາເຂົ້າ ໄດ້ຮັບຜົນກະທົບ342.16 ເຮັກຕາ, ເສຍຫາຍ 287.86 ເຮັກຕາ; ການປູກເຂົ້ານາແຊງ ບໍ່ບັນລຸເປົ້າໝາຍທີ່ກຳນົດໄວ້ ຍ້ອນການໄດ້ຫັນພື້ນທີ່ນາແຊງ ໄປປູກພືດຊະນິດອື່ນເປັນຕົ້ນແມ່ນການປູກຖົ່ວເຫຼືອງຝັກສົດ, ໝາກໂມ, ຖົ່ວດິນ, ໝາກເຜັດ, ຢາສູບ, ພືດຜັກ ແລະ ພືດອື່ນໆ.
ຄໍາເຫັນ