ທ່ານ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງ ອຄ ໄດ້ຍົກຕົວຢ່າງການເພີ່ມຂຶ້ນຂອງລາຄາຊີ້ນໝູ ຢູ່ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ໃນເດືອນເມສາ 2025 ທີ່ຜ່ານມາ ອົງການຄຸ້ມຄອງລາຄາຂັ້ນນະຄອນຫຼວງ ໄດ້ເຫັນດີໃຫ້ປັບຂຶ້ນລາຄາຊີ້ນໝູ ເພາະຕົ້ນທຶນ ການຜະລິດໝູເພີ່ມຂຶ້ນ, ຕາມການສຶກສາ, ວິເຄາະ ແລະ ເກັບກຳຂໍ້ມູນ ຂອງພະແນກກະສິກຳ ເເລະ ປ່າໄມ້ ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ພົບວ່າໃນໄລຍະນີ້ຄື: ລາຄາໝູນ້ອຍ ເພີ່ມຂຶ້ນ 6.85%, ແຮງງານ ເພີ່ມຂຶ້ນ 51.29%, ວັກຊິນ ເພີ່ມຂຶ້ນ 48%, ຄ່າໄຟຟ້າ ເພີ່ມຂຶ້ນ 48.78%, ມາດຕະການປ້ອງກັນພະຍາດລະບາດ ເພີ່ມຂຶ້ນ 150% ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ການສະໜອງຊີ້ນໝູຂາດຕະຫຼາດ ແລະ ຜູ້ປະກອບການ ຫຼື ຜູ້ຜະລິດຢຸດເຊົາການຜະລິດ ຈຶ່ງຈໍາເປັນຕ້ອງຂຶ້ນລາຄາຊີ້ນໝູ ໃນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ.
ສຳລັບມາດຕະການ ແກ້ໄຂໃນຕໍ່ໜ້າ: ການແກ້ໄຂບັນຫາລາຄາສິນຄ້າຍັງຈະສືບຕໍ່ເປັນບັນຫາທ້າທາຍຍ້ອນຫຼາຍປັດໄຈ. ເຖິງແນວໃດກໍຕາມ, ຂະແໜງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າ ກໍຈະສືບຕໍ່ເອົາໃຈໃສ່ປະຕິບັດວຽກຈຸດສຸມທີ່ໄດ້ລາຍງານ ແລະ ເຮັດຜ່ານມາ ພ້ອມທັງສົມທົບກັບພາກສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງລົງເລິກຄົ້ນຄວ້າ ແລະ ຮ່ວມກັນແກ້ໄຂແຕ່ລະຂອດຂອງຕ່ອງໂສ້ການຜະລິດ ແລະ ການສະໜອງ ໂດຍສະເພາະສິນຄ້າທີ່ມີຜົນກະທົບຕໍ່ຊີວິດການເປັນຢູ່ຂອງປະຊາຊົນ ໃນ 3 ຂອດ: ຂອດຕົ້ນນໍ້າ (ການເພີ່ມຜົນຜະລິດ, ຍົກສູງຄຸນນະພາບ ແລະ ຫຼຸດຜ່ອນຕົ້ນທຶນ) ແມ່ນຈະສົ່ງເສີມການຜະລິດ ແລະ ສະໜອງວັດຖຸດິບ, ແນວພັນ, ແຮງງານ, ແຫຼ່ງທຶນ (ກອງທຶນຜະລິດສິນຄ້າລາວ); ຄ່າໄຟຟ້າ, ການນໍາໃຊ້ເຄື່ອງມື, ເຕັກນິກການຜະລິດ, ການຂົນສົ່ງ ແລະ ອື່ນໆ; ຂອດກາງນໍ້າ (ການປຸງແຕ່ງ ແລະ ສ້າງມູນຄ່າເພີ່ມ) ແມ່ນຈະມີການຄົ້ນຄວ້າວາງແຜນ ແລະ ສົ່ງເສີມການຮວບຮວມ ຜົນຜະລິດ ເພື່ອສະໜອງໃຫ້ການປຸງແຕ່ງ, ການສ້າງຄວາມເຂັ້ມແຂງໃຫ້ ຈນກ ແລະ ຜູ້ປະກອບການ ຜ່ານການຝຶກອົບຮົມໃນບົດບາດ ທີ່ຜູ້ຜະລິດຕ້ອງການເຊັ່ນ: ການນໍາໃຊ້ເຕັກໂນໂລຊີການຜະລິດ, ການຄວບຄຸມຄຸນນະພາບການປຸງແຕ່ງ; ສະໜອງເເຫຼ່ງທຶນ (ກອງທຶນ ຈນກ ແລະ ທະນາຄານທຸລະກິດ) ເພື່ອສົ່ງເສີມການຜະລິດ ແລະ ອື່ນໆ; ຂອດປາຍນໍ້າ (ການພັດທະນາຕະຫຼາດ) ແມ່ນຈະສົ່ງເສີມການຂາຍ-ການເຂົ້າເຖິງຕະຫຼາດ ດ້ວຍນະໂຍບາຍຕ່າງໆເຊັ່ນ: ນະໂຍບາຍສົ່ງເສີມສິນຄ້າໜຶ່ງເມືອງ-ໜຶ່ງຜະລິດຕະພັນ ຊຶ່ງລັດຖະບານຫາກໍ່ຮັບຮອງຍົກລະດັບຂໍ້ຕົກລົງເປັນດໍາລັດ ໃນເດືອນຜ່ານມາ, ເຈລະຈາເອົາສິນຄ້າທີ່ມີຄຸນນະພາບ ໄປວາງຂາຍຢູ່ຮ້ານຄ້າທັນສະໄໝ ຫຼື ຮ້ານສະດວກຊື້ ຊຶ່ງຜ່ານມາ ກະຊວງ ອຄ ກໍໄດ້ເຈລະຈາກັບບັນດາຮ້ານດັ່ງກ່າວ, ໄດ້ຮັບການຮ່ວມມືທີ່ດີ ແລະ ສືບຕໍ່ເສີມຂະຫຍາຍ), ຈັດຕະຫຼາດນັດສິນຄ້າລາຄາຖືກຢູ່ ສູນກາງ ແລະ ທ້ອງຖິ່ນ; ສ້າງຄວາມຮັບຮູ້ ແລະ ສົ່ງເສີມການຂາຍສິນຄ້າຜ່ານທາງເອເລັກໂຕຼນິກ ເພື່ອຫຼຸດຂອດພໍ່ຄ້າຄົນກາງ.
(ຂ່າວ: ວັນເພັງ)
ຄໍາເຫັນ