ຮ້ານນ້ອຍເຊື່ອມຕໍ່ປະເທດ ກັບຄອບຄົວ, ຮ້ານນ້ອຍມີໂອກາດການຄ້າ ແລະ ມີເລື່ອງທີ່ດີ. ປີ 2024, ພວກເຮົາຈະກ້າວເຂົ້າສູ່ຮ້ານນ້ອຍຕ່າງໆຢູ່ ປະເທດ ແລະ ຕົວເມືອງຕ່າງໆ ທີ່ລຽບຕາມ “ໜຶ່ງແລວ ໜຶ່ງ ເສັ້ນທາງ” ເພື່ອສັງເກດການພັດທະນາເສດຖະກິດ ແລະ ຊີວິດການເປັນຢູ່ຂອງປະຊາຊົນ. ຢູ່ແຂວງຢຸນນານ, ຮ້ານນ້ອຍບໍ່ພຽງແຕ່ເປັນຮ້ານຄ້າເທົ່ານັ້ນ, ແຕ່ຫາກຍັງໄດ້ສ່ອງແສງໃຫ້ເຫັນເຖິງວັດທະນະທຳ ທ້ອງຖິ່ນ ແລະ ວິຖີຊີວິດ; ເມື່ອເວົ້າເຖິງແຂວງຫູໜານ, ຮ້ານນ້ອຍ ທີ່ມີຊີວິດຊີວາ ແລະ ເປັນຮ້ານແຟຊັນຕ່າງໆ ໄດ້ເປັນສິ່ງທີ່ປະທັບໃຈ; ພວກເຮົາເດີນທາງໄປປະເທດລາວ ຕາມທາງລົດໄຟ ລາວ - ຈີນ, ໂອກາດການຄ້າຕ່າງໆ ກໍໄດ້ກຳເນີດເກີດຈາກຮ້ານນ້ອຍຕ່າງໆ. ມື້ນີ້, ພວກເຮົາ ກ້າວເຂົ້າສູ່ຮ້ານນ້ອຍ ທີ່ຢູ່ແຂວງຢຸນນານ, ແຂວງຫູໜານ ແລະ ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ຂອງປະເທດລາວ ເພື່ອສຳຜັດກັບຫົວຄິດປະດິດສ້າງ ແລະ ພະລັງຂອງຮ້ານເຫຼົ່ານີ້.
ຕອນທ່ຽງ, ຮ້ານອາຫານມາປາງຮ້ອຍປີຫຼັງໜຶ່ງ ຢູ່ຕາແສງນ້ອຍນາເຄີລີ ນະຄອນຜູເອີ ແຂວງຢຸນນານ ມີລູກຄ້າເຕັມຮ້ານ. ນາງ ຈ້າວ ຢີ້ (Zhao Yi) ຜູ້ສືບທອດຮຸ່ນທີ 5 ຂອງ “ສີມື ແຕ່ງອາຫານມາປາງ” ທີ່ເປັນ ມໍລະດົກວັດທະນະທຳນາມມະທຳ ນະຄອນຜູເອີ ພວມແຕ່ງ ອາຫານ “3 ອ້າຍນ້ອງມາປາງ” ແລະ “3 ເອື້ອຍນ້ອງມາປາງ” ຢູ່ໃນເຮືອນຄົວ. “3 ອ້າຍນ້ອງ ມາປາງ” ແມ່ນ ປີ້ງຊີ້ນງົວ, ຊີ້ນ ເອືອບ ແລະ ປີ້ງໄສ້ກອກ, “3 ເອື້ອຍນ້ອງມາປາງ” ແມ່ນຜັກກາດຂາວນ້ຳເຕົ້າຮູ້, ເຕົ້າຮວຍ ແລະ ກາກໝາກຖົ່ວ.
ຮ້ານຫຼັງນີ້ ຕັ້ງຢູ່ເມືອງ ປົກຄອງຕົນເອງເຜົ່າຮານີ-ເຜົ່າຢີ ໜິງເອີ ທີ່ເປັນສະຖານີແຫ່ງໜຶ່ງ ຂອງທາງລົດໄຟ ລາວ-ຈີນ ໃນໄລຍະ (ຊ່ວງ) ຜ່ານປະເທດຈີນ. ພາຍຫຼັງເປີດນຳໃຊ້ທາງລົດໄຟລາວ - ຈີນ ແລ້ວ, ສະຖານີສຳຄັນຕາມ “ເສັ້ນທາງມ້າຊາ” (ເສັ້ນທາງບູຮານສຳລັບມ້າຕ່າງຂົນສົ່ງໃບຊາໃນສະໄໝບູຮານ) ແຫ່ງນີ້ ໄດ້ກາຍເປັນຊ່ອງທາງໃໝ່ ແຫ່ງການເປີດປະຕູສູ່ພາຍນອກ ຂອງແຂວງຢຸນນານ, ອາຫານມາປາງ ກໍໄດ້ປະກົດ ມີຊີວິດຊີວາຂຶ້ນໃໝ່ ໃນສະໄໝໃໝ່. ນາງ ຈ້າວຢີ້ ກ່າວວ່າ, ນັກທ່ອງທ່ຽວຈຳນວນບໍ່ໜ້ອຍ ໄດ້ມາຊີມອາຫານມາປາງ ຂອງ ຮ້ານເກົ່າແຫ່ງນີ້ ເປັນການສະເພາະ ເພື່ອຮັບຮູ້ປະຫວັດສາດ ຂອງເສັ້ນທາງບູຮານສຳລັບ ມ້າຕ່າງຂົນສົ່ງໃບຊາ ແລະ ປະຫວັດສາດຂອງອາຫານມາປາງ. ນັກ ທ່ອງທ່ຽວໄປທ່ຽວຕາແສງນ້ອຍ ນາເຄີລີແລ້ວ, ກໍສາມາດພັກຢູ່ ໃນຣີສອດ ທີ່ເຕັມໄປດ້ວຍສີສັນ ຊົນເຜົ່າຢູ່ແຫ່ງນັ້ນ.
ນາງ ຈ້າວຢີ້ ກ່າວດ້ວຍ ຄວາມດີໃຈວ່າ: “ແຕ່ກ່ອນ, ນັກທ່ອງທ່ຽວສ່ວນຫຼາຍ ແມ່ນຂັບລົດມາທ່ຽວແຫ່ງນີ້, ແຕ່ເສັ້ນທາງອ່າວໄກ, ຂັບລົດມາກໍເມື່ອຍຫຼາຍ. ພາຍຫຼັງເປີດນຳ ໃຊ້ທາງລົດໄຟ ລາວ-ຈີນ ແລ້ວ, ການໄປ-ມາ ມີຄວາມສະດວກກວ່າເກົ່າ ໃນການເດີນທາງສຳລັບ ນັກທ່ອງທ່ຽວ ແລະ ກໍໄດ້ດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວມາທ່ຽວສະຖານທີ່ແຫ່ງນີ້ຫຼາຍກວ່າເກົ່າ, ໃນນັ້ນ, ກໍມີ ນັກທ່ອງທ່ຽວຈຳນວນບໍ່ໜ້ອຍ ຈາກລາວ ແລະ ໄທ ມາທ່ຽວ ຫຼິ້ນເຊັ່ນກັນ.”
ຕອນທ່ຽງ, ຮ້ານອາຫານມາປາງຮ້ອຍປີຫຼັງໜຶ່ງ ຢູ່ຕາແສງນ້ອຍນາເຄີລີ ນະຄອນຜູເອີ ແຂວງຢຸນນານ ມີລູກຄ້າເຕັມຮ້ານ. ນາງ ຈ້າວ ຢີ້ (Zhao Yi) ຜູ້ສືບທອດຮຸ່ນທີ 5 ຂອງ “ສີມື ແຕ່ງອາຫານມາປາງ” ທີ່ເປັນ ມໍລະດົກວັດທະນະທຳນາມມະທຳ ນະຄອນຜູເອີ ພວມແຕ່ງ ອາຫານ “3 ອ້າຍນ້ອງມາປາງ” ແລະ “3 ເອື້ອຍນ້ອງມາປາງ” ຢູ່ໃນເຮືອນຄົວ. “3 ອ້າຍນ້ອງ ມາປາງ” ແມ່ນ ປີ້ງຊີ້ນງົວ, ຊີ້ນ ເອືອບ ແລະ ປີ້ງໄສ້ກອກ, “3 ເອື້ອຍນ້ອງມາປາງ” ແມ່ນຜັກກາດຂາວນ້ຳເຕົ້າຮູ້, ເຕົ້າຮວຍ ແລະ ກາກໝາກຖົ່ວ.
ຮ້ານຫຼັງນີ້ ຕັ້ງຢູ່ເມືອງ ປົກຄອງຕົນເອງເຜົ່າຮານີ-ເຜົ່າຢີ ໜິງເອີ ທີ່ເປັນສະຖານີແຫ່ງໜຶ່ງ ຂອງທາງລົດໄຟ ລາວ-ຈີນ ໃນໄລຍະ (ຊ່ວງ) ຜ່ານປະເທດຈີນ. ພາຍຫຼັງເປີດນຳໃຊ້ທາງລົດໄຟລາວ - ຈີນ ແລ້ວ, ສະຖານີສຳຄັນຕາມ “ເສັ້ນທາງມ້າຊາ” (ເສັ້ນທາງບູຮານສຳລັບມ້າຕ່າງຂົນສົ່ງໃບຊາໃນສະໄໝບູຮານ) ແຫ່ງນີ້ ໄດ້ກາຍເປັນຊ່ອງທາງໃໝ່ ແຫ່ງການເປີດປະຕູສູ່ພາຍນອກ ຂອງແຂວງຢຸນນານ, ອາຫານມາປາງ ກໍໄດ້ປະກົດ ມີຊີວິດຊີວາຂຶ້ນໃໝ່ ໃນສະໄໝໃໝ່. ນາງ ຈ້າວຢີ້ ກ່າວວ່າ, ນັກທ່ອງທ່ຽວຈຳນວນບໍ່ໜ້ອຍ ໄດ້ມາຊີມອາຫານມາປາງ ຂອງ ຮ້ານເກົ່າແຫ່ງນີ້ ເປັນການສະເພາະ ເພື່ອຮັບຮູ້ປະຫວັດສາດ ຂອງເສັ້ນທາງບູຮານສຳລັບ ມ້າຕ່າງຂົນສົ່ງໃບຊາ ແລະ ປະຫວັດສາດຂອງອາຫານມາປາງ. ນັກ ທ່ອງທ່ຽວໄປທ່ຽວຕາແສງນ້ອຍ ນາເຄີລີແລ້ວ, ກໍສາມາດພັກຢູ່ ໃນຣີສອດ ທີ່ເຕັມໄປດ້ວຍສີສັນ ຊົນເຜົ່າຢູ່ແຫ່ງນັ້ນ.
ນາງ ຈ້າວຢີ້ ກ່າວດ້ວຍ ຄວາມດີໃຈວ່າ: “ແຕ່ກ່ອນ, ນັກທ່ອງທ່ຽວສ່ວນຫຼາຍ ແມ່ນຂັບລົດມາທ່ຽວແຫ່ງນີ້, ແຕ່ເສັ້ນທາງອ່າວໄກ, ຂັບລົດມາກໍເມື່ອຍຫຼາຍ. ພາຍຫຼັງເປີດນຳ ໃຊ້ທາງລົດໄຟ ລາວ-ຈີນ ແລ້ວ, ການໄປ-ມາ ມີຄວາມສະດວກກວ່າເກົ່າ ໃນການເດີນທາງສຳລັບ ນັກທ່ອງທ່ຽວ ແລະ ກໍໄດ້ດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວມາທ່ຽວສະຖານທີ່ແຫ່ງນີ້ຫຼາຍກວ່າເກົ່າ, ໃນນັ້ນ, ກໍມີ ນັກທ່ອງທ່ຽວຈຳນວນບໍ່ໜ້ອຍ ຈາກລາວ ແລະ ໄທ ມາທ່ຽວ ຫຼິ້ນເຊັ່ນກັນ.”
ຄໍາເຫັນ