ຫ້ອງການກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ເມືອງພຽງ ແຂວງໄຊຍະບູລີຈັດພິທີເປີດຂະບວນການວັນຊົນລະປະທານແຫ່ງຊາດ, ວັນສັກຢາກັນພະຍາດສັດແຫ່ງຊາດ ແລະ ວັນເປີດຂະບວນການຜະລິດລະດູແລ້ງແຫ່ງຊາດ ຂຶ້ນໃນວັນທີ 15 ພະຈິກ ນີ້ທີ່ສູນຝາຍນ້ຳຕານໂດຍການເຂົ້າຮ່ວມຂອງທ່ານ ຄຳພັນ ຄຳພູບົວ ຮອງເຈົ້າເມືອງໆພຽງມີບັນດາການນຳຂອງເມືອງ, ຫົວໜ້າ, ຮອງຫົວໜ້າຫ້ອງການ, ເລຂາໜ່ວຍພັກນາຍບ້ານ, ພະນັກງານຈາກຫ້ອງການກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ເມືອງ, ສະມາຄົມກຸ່ມຜູ້ຊົມໃຊ້ນ້ຳພ້ອມດ້ວຍຊາວກະສິກອນເຂົ້າຮ່ວມ.
ໃນພິທີ, ທ່ານ ສີສົມພອນ ນວນແສງສີຮອງຫົວໜ້າຫ້ອງການກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້ເມືອງໄດ້ຜ່ານບົດລາຍງານການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດວຽກງານການຜະລິດກະສິກຳປີ 2023ແລະ ແຜນສູ້ຊົນຜະລິດລະດູແລ້ງປີ 2024ຊຶ່ງປັດຈຸບັນເມືອງພຽງມີເນື້ອທີ່ນາທັງໝົດ 6.800 ກວ່າເຮັກຕາ ສາມາດຜະລິດເຂົ້າໄດ້ທັງໝົດ40 ພັນກວ່າໂຕນ ມີສັດລ້ຽງທັງໝົດ 1 ລ້ານ 5ແສນກວ່າໂຕໃນນີ້ຄວາຍ 16ພັນກວ່າໂຕ, ງົວ 30ພັນກວ່າໂຕນ, ໝູ 50 ພັນກວ່າໂຕ ແລະ ສັດອື່ນອີກໂດຍມີເນື້ອທີ່ປູກຫຍ້າພັນປັບປຸງທັງໝົດ 1 ພັນກວ່າເຮັກຕາ ຊຶ່ງຂະແໜງກະສິກຳເມືອງໄດ້ຫັນການຜະລິດແບບທຳມະຊາດໄປສູການຜະລິດເປັນສິນຄ້າຕາມທິດຫັນກະສິກຳເປັນທັນສະໄໝໂດຍຜະລິດເປັນກຸ່ມເປັນຟາມ ຊຶ່ງທົ່ວເມືອງມີກຸ່ມປູກ-ກຸ່ມລ້ຽງທັງໝົດ 100ກວ່າກຸ່ມ ແລະ ມີຊົນລະປະທານ 270 ກວ່າແຫ່ງ ໃນນີ້ຊົນລະປະທານແບບປະຖົມປະຖານ 210 ກວ່າແຫ່ງ, ຝາຍນ້ຳລົ້ນ 30 ກວ່າແຫ່ງ, ອ່າງເກັບນ້ຳ5ແຫ່ງ ແລະ ຄູຕັນນ້ຳ 18 ແຫ່ງ ສຳລັບການຜະລິດລະດູແລ້ງ 2023-2024 ເປັນຕົ້ນແມ່ນນາແຊງໃຫ້ໄດ້ 1 ພັນເຮັກຕາໂດຍເລັ່ງໃສ່ເຂດຊົນລະປະທານນ້ຳພຽງເບີ 1, ເບີ2, ເບີ3,ເບີ4,ຝາຍນ້ຳເຮ້ຍ, ຝາຍນ້ຳຕານ ແລະ ບ່ອນອື່ນທີມີເງື່ອນໄຂ, ສົ່ງເສີມການປູກພືດລະດູແລ້ງໃຫ້ໄດ້ 1.400 ເຮັກຕາ ເປັນຕົ້ນແມ່ນ ສາລີຫວານ, ໝາກໂມ, ໝາກແຕງ, ຖົ່ວເຫຼືອງ ແລະ ພືດຜັກອື່ນໆພ້ອມທັງສຸມໃສ່ສັກຢາປ້ອງກັນພະຍາດສັດໃຫ້ໄດ້ 2 ຄັ້ງຕໍ່ປີ.
ໃນໂອກາດນີ້, ທ່ານ ຄຳພັນ ຄຳພູບົວ ໄດ້ກ່າວເປີດຂະບວນການດັ່ງກ່າວຢ່າງເປັນທາງການພ້ອມທັງຮຽງຮ້ອງມາຍັງຂະແໜງການທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ ແລະ ປະຊາຊົນບັນດາເຜົ່າເອົາໃຈໃສ່ຮັບປະກັນດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ຜະລິດເປັນສິນຄ້າໂດຍຫັນການຜະລິດກະສິກຳໃຫ້ເປັນທັນສະໄໝຕິດພັນກັບການຕະຫຼາດເພື່ອພ້ອມກັນບັນລຸຍຸດທະສາດຂອງເມືອງທີ່ວ່າ: ສ້າງເມືອງພຽງໃຫ້ເປັນເມືອງຜະລິດສະບຽງອາຫານຕິດພັນກັບການປຸງແຕ່ງສົ່ງອອກ ພັດທະນາການບໍລິການທາງຜ່ານ ແລະ ການທ່ອງທ່ຽວທີ່ເປັນມິດກັບສິ່ງແວດລ້ອມ ແລະໃນໂອກາດນີ້ຄະນະປະທານພ້ອມດ້ວຍແຂກເຂົ້າຮ່ວມກໍໄດ້ເປີດນ້ຳຊົນລະປະທານຝາຍນ້ຳຕານ, ສັກຢາກັນພະຍາດສັດ ແລະ ຮ່ວມສາທິດການເຮັດນາຢອດແຫ້ງເພື່ອເປັນການເປີດຂະບວນການ3 ວັນດັ່ງກ່າວໃຫ້ເປັນຂະບວນການຢ່າງຟົດຟື້ນ.
ຂ່າວ-ພາບ: ວົງສະຫວັນ ສຸທິໂວຫານ
ໃນພິທີ, ທ່ານ ສີສົມພອນ ນວນແສງສີຮອງຫົວໜ້າຫ້ອງການກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້ເມືອງໄດ້ຜ່ານບົດລາຍງານການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດວຽກງານການຜະລິດກະສິກຳປີ 2023ແລະ ແຜນສູ້ຊົນຜະລິດລະດູແລ້ງປີ 2024ຊຶ່ງປັດຈຸບັນເມືອງພຽງມີເນື້ອທີ່ນາທັງໝົດ 6.800 ກວ່າເຮັກຕາ ສາມາດຜະລິດເຂົ້າໄດ້ທັງໝົດ40 ພັນກວ່າໂຕນ ມີສັດລ້ຽງທັງໝົດ 1 ລ້ານ 5ແສນກວ່າໂຕໃນນີ້ຄວາຍ 16ພັນກວ່າໂຕ, ງົວ 30ພັນກວ່າໂຕນ, ໝູ 50 ພັນກວ່າໂຕ ແລະ ສັດອື່ນອີກໂດຍມີເນື້ອທີ່ປູກຫຍ້າພັນປັບປຸງທັງໝົດ 1 ພັນກວ່າເຮັກຕາ ຊຶ່ງຂະແໜງກະສິກຳເມືອງໄດ້ຫັນການຜະລິດແບບທຳມະຊາດໄປສູການຜະລິດເປັນສິນຄ້າຕາມທິດຫັນກະສິກຳເປັນທັນສະໄໝໂດຍຜະລິດເປັນກຸ່ມເປັນຟາມ ຊຶ່ງທົ່ວເມືອງມີກຸ່ມປູກ-ກຸ່ມລ້ຽງທັງໝົດ 100ກວ່າກຸ່ມ ແລະ ມີຊົນລະປະທານ 270 ກວ່າແຫ່ງ ໃນນີ້ຊົນລະປະທານແບບປະຖົມປະຖານ 210 ກວ່າແຫ່ງ, ຝາຍນ້ຳລົ້ນ 30 ກວ່າແຫ່ງ, ອ່າງເກັບນ້ຳ5ແຫ່ງ ແລະ ຄູຕັນນ້ຳ 18 ແຫ່ງ ສຳລັບການຜະລິດລະດູແລ້ງ 2023-2024 ເປັນຕົ້ນແມ່ນນາແຊງໃຫ້ໄດ້ 1 ພັນເຮັກຕາໂດຍເລັ່ງໃສ່ເຂດຊົນລະປະທານນ້ຳພຽງເບີ 1, ເບີ2, ເບີ3,ເບີ4,ຝາຍນ້ຳເຮ້ຍ, ຝາຍນ້ຳຕານ ແລະ ບ່ອນອື່ນທີມີເງື່ອນໄຂ, ສົ່ງເສີມການປູກພືດລະດູແລ້ງໃຫ້ໄດ້ 1.400 ເຮັກຕາ ເປັນຕົ້ນແມ່ນ ສາລີຫວານ, ໝາກໂມ, ໝາກແຕງ, ຖົ່ວເຫຼືອງ ແລະ ພືດຜັກອື່ນໆພ້ອມທັງສຸມໃສ່ສັກຢາປ້ອງກັນພະຍາດສັດໃຫ້ໄດ້ 2 ຄັ້ງຕໍ່ປີ.
ໃນໂອກາດນີ້, ທ່ານ ຄຳພັນ ຄຳພູບົວ ໄດ້ກ່າວເປີດຂະບວນການດັ່ງກ່າວຢ່າງເປັນທາງການພ້ອມທັງຮຽງຮ້ອງມາຍັງຂະແໜງການທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ ແລະ ປະຊາຊົນບັນດາເຜົ່າເອົາໃຈໃສ່ຮັບປະກັນດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ຜະລິດເປັນສິນຄ້າໂດຍຫັນການຜະລິດກະສິກຳໃຫ້ເປັນທັນສະໄໝຕິດພັນກັບການຕະຫຼາດເພື່ອພ້ອມກັນບັນລຸຍຸດທະສາດຂອງເມືອງທີ່ວ່າ: ສ້າງເມືອງພຽງໃຫ້ເປັນເມືອງຜະລິດສະບຽງອາຫານຕິດພັນກັບການປຸງແຕ່ງສົ່ງອອກ ພັດທະນາການບໍລິການທາງຜ່ານ ແລະ ການທ່ອງທ່ຽວທີ່ເປັນມິດກັບສິ່ງແວດລ້ອມ ແລະໃນໂອກາດນີ້ຄະນະປະທານພ້ອມດ້ວຍແຂກເຂົ້າຮ່ວມກໍໄດ້ເປີດນ້ຳຊົນລະປະທານຝາຍນ້ຳຕານ, ສັກຢາກັນພະຍາດສັດ ແລະ ຮ່ວມສາທິດການເຮັດນາຢອດແຫ້ງເພື່ອເປັນການເປີດຂະບວນການ3 ວັນດັ່ງກ່າວໃຫ້ເປັນຂະບວນການຢ່າງຟົດຟື້ນ.
ຂ່າວ-ພາບ: ວົງສະຫວັນ ສຸທິໂວຫານ
ຄໍາເຫັນ